Ponedeljak 12.11.2018.
08:43
b92.net

Simić: Srbija treba u prvi red, mesto joj je uz Francusku i Britaniju

Tanjug/AP
 

Tu odluku organizatora svečanosti mnogi komentarišu, neki je smatraju skandaloznom, a mediji pišu i o tome da je bitan "samo jedan abecedni red". Raspored sedenja komentarisao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je rekao da protokol na tom događaju svakako nije odnos snaga.

Na pitanje kako komentariše da su neki lideri iz regiona bili među najmoćnijom petoricom sveta na svečanosti, primetio je da je Hašim Tači, kosovski predsednik, dobio najbolju poziciju od svih iz regiona. 

- Predsednica Hrvatske da je stajala tamo, mogao bih da razumem, jer to ima veze sa azbučnim redom. Nekog smisla je moglo da bude iako su se iskazali u Prvom svetskom ratu na suprotnoj strani. Nije bilo Austrije u blizini petorice, već u mojoj - rekao je Vučić. 

Dekan Fakulteta političkih nauka profesor doktor Dragan Simić rekao je, gostujući na Prvoj televiziji, da je zaista veliki skandal ono što se dogodilo sa mestima u Parizu. Kako je dodao, to je na neki način prekrajanje istorije, a 1918. godine neki drugi pobednici su sedeli u prvom redu. 

- Kada je reč o Prvom svetskom ratu, Srbija zaslužuje prvi red, uz Francusku, Veliku Britaniju, zemlje pobednice Prvog svetskog rata. I možda tri, četiri države u prvom redu, a potom svi ostali. Možda nekima tamo nije ni bilo mesto. Neki zaista nisu ni postojali kao država u to vreme - rekao je Simić. 

On je naglasio da međutim treba raditi na pomirenju, ali da ukoliko se po svaku cenu izjednačava ono što nije jednako, onda to dovodi do nepravde. 

Podsećamo, Hašim Tači stajao je iza predsednika Rusije Vladimira Putina, koji je svoje mesto imao u prvom redu. 
 

2024 © - Vesti online