Ponedeljak 12.11.2018.
00:45
Z. Mirković - Vesti

Uhvaćen špijun Kremlja

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc i ministar odbrane Mario Kunasek potvrdili su da je Državno tužilaštvo pokrenulo istragu, nakon što je dobijena informacija od jedne strane obaveštajne službe. Kurc je osudio delovanje Rusije i istakao da ruski predsednik Vladimir Putin treba lično da razjasni ovu stvar.

- Tako nešto se ne radi i to važi za sve nacije - naglasio je on.

Kurc je najavio da će ambsador Rusije biti pozvan na razgovor u Ministarstvo inostranih poslova, te opovrgovao tvrdnje da saradnja austrijskih sa međunarodnim obaveštajnim službama ne funkcioniše.

- Na osnovu otkrivanja ove afere može se videti da smo odlično umreženi - naglasio je on.

Austrijske vlasti nisu objavile ime špijuna, ali su navele da je on u međuvremenu penzionisan.
- Ovaj slučaj pokazuje da su i nakon Hladnog rata neutralne države bile meta špijunaže. To pokazuje I koliko je važna dobro funkcionišuća bezbednosna mreža. Za nas je ovo povod da tu mrežu učinimo još tešnjom - rekao je ministar odbrane Kunasek.

Prvi kontakt sa austrijskom pukovnikom i ruskih službi špijun je ostvario 1988. godine tokom posete Teheranu, gde je vrbovan i nakon čega je tri decenije slao informacije Rusima, za šta je inkasirao 300.000 evra, tvrdi bečki dnevnik "Kronen cajtung".

Moskvu su pre svega interesovale informacije o borbenim avionima "jurofajter".
Kada su Rusi dobili informaciju o mogućegm otkriću svog špijuna dobio je nalog da sav materijal uništi, ali su to austrijske vlasti sprečile.

Veza sa Jurijem

Pukovnik je delovao veoma profesionalno, imao je neupadljivu funkciju u rukovodstvu vojske. Svake dve nedelje je održavao kontakt sa svojom ruskom vezom pod kodnim imenom "Jurij". Naloge za svoj "dodatni posao" on je dobijao preko jednog prjemnika, a svoje poruke slao je tajnim pismom ili ih je direktko, preko satelitske komunikacije prosleđivao Rusima. Oficir je prikupio više poverljivih podataka o vojnom vazduhoplovstvu Austrije, sistemima artiljerije, kao i o brifinfzima u štabu. Sastavljao je i detaljne profile ličnosti mnogih visokih oficira u austrijskoj vojsci.
 

2024 © - Vesti online