Nedelja 11.11.2018.
14:35
b92.net

"Neće biti podele Kosova, ni Republike Srpske na KiM"

EPA/Stephanie Lecocq
Hašim Tači (Foto: Arhiva)

Hašim Tači je to izjavio u Parizu gde boravi na poziv predsednika Francuske Emanuela Makrona i učestvuje na obeležavanju sto godina od završetka Prvog svetskog rata, javlja RTK2.

On je na konferenciji za novinare u Parizu rekao da normalizacija Beograda i Prištine ne podrazumeva podelu Kosova ili formiranje takozvane Republike Srpske na Kosovu. 

- Neće biti podele, niti asocijacije sa izvršnim ovlašćenjima što podrazumeva stvaranje Republike Srpske na Kosovu. Rezultat dijaloga o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije treba da bude potpisivanje pravno obavezujućeg sporazuma. Prva tačka sporazuma će uključiti međusobno priznanje Kosova i Srbije - rekao je Tači. 

Tači podvlači da bez međusobnog priznanja ne može biti ni normalizacije odnosa. 

- Ne postoji uzajamno priznavanje kao dve nezavisne i suverene zemlje bez priznavanja granice na međudržavnom nivou. Radimo na tome da postignemo sveobuhvatni sporazum, koji će sadržati i demarkaciju, jer dve zemlje treba da imaju međunarodnu granicu. Kosovo ima tri cilja koja koja želi da postigne dijalogom sa Srbijom i to su međusobno priznanje, zamena rezolucije 1244 i učlanjenje Kosova u Ujedinjene Nacije - dodao je on.

2024 © - Vesti online