Ponedeljak 12.11.2018.
04:30
telegraf rs.,Vestionline

Pilot otkriva pravu istinu o tome šta se dešava sa avionom ako otkažu svi motori tokom leta

commons.wikimedia.org/Acefitt
Foto: Ilustracija

Bilo da je u pitanju strah da će se vrata otvoriti u sred leta ili prozor napući, postoji mnogo stvari koje mogu da krenu po zlu prilikom putovanja avionom, barem u našim glavama. Na svu sreću, nesreće su veoma retke i kada je statistika u pitanju, šansa da se baš vama nešto desi iznose jedan naspram 11 miliona.

Međutim, u slučaju da se avion zaista nađe u nevolji, da li postoji šansa da ćete preživeti?

Verovatno najgora stvar koja može da se desi jeste otkazivanje motora, a jedan pilot otkriva šta se tačno dešava u tim trenucima. Patrik Smit, koji radi za jednu američku avio-kompaniju, objasnio je da ova situacija i nije toliko loša kao što bi mnogi pretpostavili.

Potpuno iznenađujuće, Smit je otkrio da su avioni tako dizajnirani da mogu da nastave da funkcionišu čak iako im motor otkaže. Avioni su dizajnirani tako da se u takvim situacijama ponašaju kao jedrilica, što osoblju pruža dovoljno vremena da putnike odvede u bezbednost.

U slučaju da otkažu oba motora, avion može da nastavi da leti još nekih 100 kilometara.

- Svi komercijalni avioni su dizajnirani tako da mogu da nastave da lete nakon kvara motora. Zapravo, svaki avion u tim trenucima mora da bude u stanju da ubrza i nastavi da se penje, čak i prilikom totalnog otkazivanja motora prilikom poletanja. Ova garancija ne tiče se samo toga da je avion u stanju da uzleti dovoljno visoko da izbegne zgrade, već i mnogo veće prepreke - izjavio je Smit.

2019 © - Vesti online