Nedelja 11.11.2018.
11:55
Vestionline, Tanjug

Makron dočekao svetske lidere, počela ceremonija

Tanjug/AP
Aleksandar Vučić na ceremoniji obeležavanja završetka Prvog svetskog rata
 

Ceremoniji prisustvuju lideri oko 80 država, pobednica i poraženih u Velikom ratu.

Među njima je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Svetski lideri okupili su se danas ispred Jelisejske palate u Parizu gde ih je dočekao francuski predsednik Emanuel Makron sa suprugom, povodom ceremonije obeležavanja 100. godišnjice okončanja Prvog svetskog rata. 

Makron je zajedno sa suprugom Brižit ispred Jelisejske palate na blagoj kiši dočekao svetske lidere, među kojima je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. 

Oni su se zajedno u autobusima uputuli ka Trijumfalnoj kapiji ispred koje se održava glavna ceremonija, prenosi Rojters. 

Više od 80 šefova država i vlada zemalja, nepposrednih ili posrednih učesnica Velikog rata prisustvuje ceremoniji, podseća AP. 

Američka agencija prenosi da je mesto za francuskog predsednika tokom ceremonije između njegove supruge sa jedne i nemačke kancelčarke Angele Merkel sa druge strane. 

Ruski predsednik Vladimir Putin sedi sa leve strane prve dame Francuske, a američki predsednik Donald Tramp, zajedno sa suprugom Melanijom sedi pored Angele Merkel. Oni su smešteni ispod staklene nadstrešice koju je izgradio car Napoelon Bonaparta 1806. godine. 

Makron će održati govor i odati počast neznanim junacima koji su izgubili život u prvom svetskom ratu i čiji su posmrtni ostaci pokopani kod Trijumfalne kapije. 

Nakon toga je planiran ručak za zvaničnike u Jelisejakoj palati, navodi agencija.

2020 © - Vesti online