Nedelja 11.11.2018.
08:48
Vestionline, Tanjug

Albanija poslanici EP ponovo zabranila ulazak

galleryhip.com
 

Albansko ministarstvo je u saopštenju optužilo Teoharus za izazivanje mržnje, kršenje ustavnog poretka Albanije i teritorijalne pretenzije prema toj zemlji.

Agencija AP podseća da je dan ranije albansko Ministarstvo unutrašnjih poslova donelo istu odluku za 52 Grka koji su prisustvovali sahrani Konstantinosa Kacifasa, koga je 28. oktobra ubila albanska policija u selu Bularat, nedaleko od granice sa Grčkom.

Taj slučaj povećao je tenzije na relaciji Tirana-Atina.


Albanija je juče za nepoželjne proglasila 52 grčka državljanina koji su prisustvovali sahrani Kacifasa, državljanina Albanije i Grčke.

Pomoćnik albanskog ministra policije Saimir Lješaj ocenio je kao "neprihvatljivu, uvredljivu i opasnu" aktivnost navedene grupe tokom sahrane. 

On je rekao da je njihovo ponašanje bilo provokativno i opasno, navodeći da je ta grupa blokirala ključnu saobraćajnicu i pretila novinarima, prenosi Radio televizija Srbije, pozivajući se na grčke i albanske medije. 

Sahrani, koja je u četvrtak održana u selu Bularat, prisustvovalo je nekoliko stotina Grka koji su mahali zastavama svoje zemlje noseći transparente s natpisom "Severni Epir i Makedonija su Grčka" i "Konstantinos je heroj". 

Pored velikog broja Grka, na sahrani je bio i veliki broj policajaca, koji su obezbeđivali dogadaj, danima opisivan kao ozbiljan test za odnose dve države.

Sanduk s telom ubijenog je, takođe, bio prekriven grčkom zastavom.

Slučaj Konstantinosa Kacifasa dramatično je pogoršao ionako ne preterano dobre odnose Grčke i Albanije i pokrenulo pitanje odnosa Tirane prema manjinskim zajednicama.

Grčki desničari, od kojih najviše zaziru i Atina i Tirana, tvrde da je Kacifas "hladnokrvno ubijen", iako je albanska policija u više navrata navela da je on ubijen pošto je pucao na policijsko vozilo i zatim pobegao u obližnju šumu. 

Verziju albanske policije pratio je snimak na kojem se vidi kako Kacifas puca iz "kalašnjikova", kao i fotografija oružja.

Porodica stradalog Grka, pak, tvrdi da je Kacifas ubijen pošto je podigao ruke i odbacio oružje.

Grčko Ministarstvo spoljnih poslova ubistvo Kacifasa je nazvalo "neprihvatljivim". 

2024 © - Vesti online