Nedelja 11.11.2018.
00:30
Telegraf.rs, Vestionline

Muškarci koji mnogo vremena provode u teretani izlažu se ovoj opasnoj bolesti i poremećaju

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Istraživači sa norveškog Univerziteta nauke i tehnologije i Univerziteta Harvard došli su do saznanja da skoro 10 odsto muškaraca koji su učestvovali u istraživanju imaju poremećaj koji se tiče njihovog izgleda jer veruju da su debeli i žele da budu fit.

Zbog ovog poremećaja skloni su da se opijaju vikendom, drže stroge dijete i uzimaju steroide. Tim je izjavio da je to prvi put da se istražuje veza između njih i njihovih mišića kao i porast broja muškaraca koji se bore sa poremećajem percepcije izgleda ili dobro poznatom poremećaju iskrivljenog ogledala.

U okviru istraživanja posmatrani su muškarci starosti od 18 do 32 godine. Istraživači su ispitivali navike muškaraca i njihov izgled na osnovu Skale za mišićavost. Ona na osnovu 15 pitanja meri kolika je želja nekog pojedinca da bude mišićav. Na skali od 1 (uvek) do 6 (nikada) ispitanici su ocenjivali izjave poput "Voleo bih da imam više mišića" ili "Osećam se krivo ako propustim neki od treninga".

Blizu 10 odsto muškaraca ima poremećaj iskrivljenog ogledala što znači da sebe vide debljima nego što jesu. Oni koji su opsednuti teretanom su bili 4 puta više podložniji upotrebi zabranjenih suplemenata i steroida kako bi izgradili mišiće. Više od jednog od trojice muškaraca bili su na nekom strogom režimu ishrane.

Dok većina žena drži dijete jer misle da su gojazne, muškarci se odlučuju na posebnu ishranu jer misle da su premršavi. Oni ne žele da budu mršavi koliko žele da budu mišićavi. Većini je fudbalska zvezda Kristijano Ronaldo uzor kako bi želeli da izgledaju.

Problem je kada ovakav izgled postane opsesija muškarcima koji imaju posao, studiraju i imaju porodice. Oni koji vežbaju ne rade to da bi bili zdraviji već da bi bili mišićaviji. Dok žene treba da imaju uske strukove, muškarci treba da imaju široka ramena.

Savetuje se roditeljiam da povedu računa o ishrani njihove dece od najmlađih dana, jer sticanjem zdravih navika kasnije će biti manje problema sa težinom i uopšte izgledom.

2024 © - Vesti online