Subota 10.11.2018.
15:34
Tanjug, Vestionline

Tramp i Makron: Saudijske vlasti da rasvetle ubistvo Kašogija

Tanjug/AP
Donald Tramp i Emanuel Makron

Zvaničnik je kazao da su se dvojica lidera takođe složila da se ne sme dopustiti da afera oko Kašogija izazove dalju destabilizaciju na Bliskom istoku i da bi ovo moglo da stvori priliku za pronalaženje političkog rešenja rata u Jemenu.

Rojters podseća da se Saudijska Arabija, koja se suočava sa globalnim kritikama i potencijalnim sankcijama zbog ubistva Kašogija u njenom konzulatu u Jemenu, nalazi na čelu koalicije koja se bori u Jemenu protiv pobunjenika poznatih kao Huti.

Neimenovani zvaničnik Jelisejske palate prethodno je rekao da su Makron i Tramp u Parizu imali "veoma konstruktivan" sastanak.


Navodi se da su se dvojica lidera sastali nekoliko sati pošto je Tramp na Tviteru oštro napao predlog koji je Makron izneo protekle nedelje o tome da je Evropi potrebna posebna evropska vojska za jačanje odbrambenih kapaciteta i smanjenje zavisnosti od SAD.

Zvaničnik je kazao da je bilo "neslaganja" i da se Tramp, koji je tvitovao da je Makronov komentar bio "veoma uvredljiv", na sastanku obratio predsedniku Francuske rečima "mislim da smo mnogo bliži nego što izgleda".

2024 © - Vesti online