Petak 09.11.2018.
14:30
Vestionline

Špijunska afera uzdrmala odnose: Knajsl otkazala posetu Rusiji

Tanjug/AP
Idila u junu: Knajsl i Putin plešu na venčanju austrijske ministarke

Knajsl je trebalo da boravi u Moskvi od 2. do 3. decembra, kako bi učestvovala na jednom forumu dijaloga civilnog društva, koji je najavljen prilikom posete predsednika Rusije Vladimira Putina Beču u junu.

Inače, danas je, posle konferencije za štampu kancelara Sebastijana Kurca i ministra odbrane Marija Kunaseka, na kojoj je saopšteno da je otkriven špijun zahvaljujući informacijama jedne strane obaveštajne službe, otpravnik poslova Ambasade Rusije u Beču Igor Nikitin pozvan u Ministarstvo inostranih poslova Austrije.

Knajsl je, u izjavi agenciji APA, rekla da strahuje da bi ova afera mogla da predstavlja teret po bilateralne odnose sa Rusijom.

- Ako se potvrde aktuelne sumnje onda bi to bilo veliko opterećenje po bilateralne odnose naše dve zemlje - kazala je ona.

Tužilaštvo u Salcburgu potvrdilo je da je dobilo prijavu Ministarstva odbrane vezano za penzionisanog oficira austrijske vojske koji je osumnjičen za špijunažu za Rusiju.

"Predmet istrage je sumnja da je jedan 70-ogodišnji bivši oficir iz Salcburga davao informacije jednoj stranoj obaveštajnoj službi", saopšteno je iz Tužilastva.

Austrijska vlada saopštila je jutros da je jedan, u međuvremenu penzionisani, oficir austrijske vojske od 1990-tih špijunirao za Rusiju.

2024 © - Vesti online