Petak 09.11.2018.
14:00
b92.net, Vestionline

"Izrael spreman na mir sa svim arapskim zemljama"

pixabay.com
 

- Nema stvarnog razloga da se Saudijska Arabija i zemlje Zaliva bore protiv Izraela - rekao je Galant, ministar građevinarstva, koji je član užeg sastava vlade zadužene za bezbednost.

- Mi imamo zajedničke interese, neprijatelja zvanog Iran, koji preti Saudijskoj Arabiji iz blizine svim što ima. I zato nema razloga da ne bude procesa za mir u regionu - rekao je ministar.

Iako Izrael nema diplomatske odnose ni sa jednom arapskom zemljom, osim s Egiptom i Jordanom, veze sa Saudijskom Arabijom i zemljama Zaliva su ojačale poslednjih godina zbog zajedničke brige o iranskim akcijama i ambicijama na Bliskom istoku. 

Galant smatra da iranska ekspanzija u regionu preti ne samo Izraelu i svim arapskim zemljama, već i Zapadu. 

- Iranci su najjznačajnija i opasna pretnja Izraelu i čitavom zapadnom svetu. Razdaljina od Irana do Sredozemeog mora je oko 1.500 kilometara - oni nemaju razloga da budu ovde. Ali Iran je teroristički imperijalistički režim koji pokušava da izgradi nuklearno oružje - rekao je izraelski ministar. 

On je objasnio da Teheran "kontroliše" tri zemlje van svojih granica - šiitske milicije u Iraku, Liban preko Hezbolaha i pokušava da se učvrsti u Siriji, što bi predstavljalo pretnju i za Jordan i za Izrael. 

- Moramo zaustaviti šiitsku vatru - zaključio je Galant, naglašavajući potrebu za međunarodnom koalicijom sa SAD, Evropom i Rusijom kako bi se Iran i Hezbolah potisnuli iz Sirije. 

Galant se u intervjuu takođe zahvalio predsedniku SAD Donaldu Trampu za povlačenje iz nuklearnog sporazuma s Iranom kome se Izrael oštro protivio.

2024 © - Vesti online