Petak 09.11.2018.
12:11
Đ. Barović - Vesti

Brojne reakcije na smenu predsednika Vojnog sindikata Srbije

A. Čukić
Novica Antić

Da podsetimo odlukom Disciplinskog suda, Antić je zbog zbog javnog govora i iznošenja stavova sindikata, kažnjen gubitkom čina i otkazom, Iako su na ovu odluku njegovi advokati uložili žalbu, te se i dalje čeka konačna odluka, u Vojnom sindikatu Srbije tvrde da svakodnevno dobijaju pisma podrške.

"Veterani Republike Srpske" u pismu podrške ocenjuju da je ovakav postupak "još jedno u nizu posleratnih razočarenja u odnos zvaničnih institucija Države Srbije prema svima onima koji svojim delom i primerom žele bar za nijansu poboljšati status pripadnika vojske, među kojima je još uvek najveći broj ratnih veterana", samo je deo otvorenog pisma ovog sindikata u kome se apeluje na predsednika Srbije, da detaljno razmotri ceo sluča "i snagom svog autoriteta spreči dalje urušavanje patriotskog kapaciteta pripadnika Vojske Srbije".

I Vojni sindikat Odbrane i Vojske Crne Gore u svom saopštenju navodi da je "veoma zabrinut i veoma žali zbog problema sa kojima se suočava Vojni sindikat Srbije".

"SOVCG posebno izražava zabrinutost što se, u uslovima nerazumevanja socijalnih partnera, socijalni dijalog, kao posebna vrednost i potreba, zamenjuje konfliktom i obračunom koji u konačnom rezultira potpunom degradacijom socijalnog dijaloga a zatim i stradanjem sindikalnih predstavnika i sindikalnog članstva. Pri tome se nanosi dugotrajna šteta unutrašnjim odnosima u vojsci a suštinski problemi po pitanju materijalnog i socijalnog položaja pripadnika vojske ne rešavaju", navodi rukovodstvo ovog sindikata.

Prema informaciji Vojnog sindikata Srbije, Novica Antić je 5. novembra predao prekršajne prijave protiv dvojice vojnih disciplinskih tužilaca zbog njegove navodne diskriminacije.

"Zakon o radu, propisuje da će se kazniti za prekršaj, onaj ko prekrši zabranu diskriminacije iz člana 18-21 ovog zakona, kao i onaj ko pozove na odgovornost predstavnika zaposlenih koji postupa u skladu sa zakonom. Nesporno je da je predsednik Vojnog sindikata Srbije, kome je ministar odbrane 2015 godine, priznao reprezentativnost svojim rešenjem, a tako i poslovnu sposobnost, u svemu postupao isključivo u skladu sa zakonom, zbog čega su se stvorili uslovi da zbog pozivanja na odgovornost koja objektivno ne postoji, zatraži sudsku zaštitu pred prekršajnim sudom", navodi ovaj sindikat.

2024 © - Vesti online