Subota 10.11.2018.
00:44
I. S. - E. V.

Fudbaleri mućkali sa stanovima

EPA/Pavel Wolberg
Nemanja Vučićević jedan deo fudbalske karijere proveo u Hapoelu iz Jerusalima

Protiv Jolovića i Vučićevića i još osmorice osumnjičenih, koji su stanove preminulih osoba kao i nekretnine u vlasništvu Grada Beograda knjižili na svoje i imena saučesnika, a zatim ih tako uknjižene s lažnom dokumentacijom prodavali po ceni ispod tržišne dovodeći na taj način kupca u zabludu, biće podneta krivična prijava Tužilaštvu za organizovani kriminal. Prema pisanju medija, Vučićević je posle davanja izjave pušten da se brani sa slobode, dok je Joloviću određen pritvor.

Vučićević je u svojoj 20 godina dugoj fudbalskoj karijeri igrao za Grafičar, OFK Beograd, Lokomotivu iz Moskve, zatim je prešao u nemački Minhen, pa Keln. Od 2009. igrao za Hapoel u Tel Avivu, zatim za Kavalu, pa grčki Anortozis Famagusta, zatim turski Manisaspor. Sledeće godine igrao je za fudbalski klub Tokio, a 2015. bio je u indonežanskom Makasaru. Poslednji profesionalni dodir s loptom imao je pre nekoliko godina, kada je nastupio za srpsku reprezentaciju igrajući fudbal na pesku. Karijeru je kao dvadesetogodišnjak započeo u beogradskom FK Rad.

Imena osumnjičenih

- Zoran Ranković (46)
- Aleksandar Lalić (41)
- Vladimir Milanović (40)
- Goran Đurđević (52)
- Darko Živković (31)
- Jožef Pavlov (57)
- Dragan Negovanović (43)
- Nikola Jolović (39)
- Petar Miščević (47) koji je pušten da se brani sa slobode
- Nemanja Vučićević (39) posle davanja izjave pušten da se brani sa slobode
- Zićrija Bašić je u bekstvu i za njim je raspisana potraga

Ipak, ovakva obimna fudbalska karijera imala je i incidente. Naime, tokom Vučićevićevog angažmana u Minhenu 2005. godine, u javnosti je odjeknula vest o šestomesečnoj zabrani koju je dobio zato što je na antidoping testu bio pozitivan na zabranjeni finasterid. Nemačkom drugoligaškom klubu su tada oduzeta tri boda, a Vučićeviću je bila ukinuta žalba koju je priložio Apelacionoj komisiji Fudbalskog saveza Nemačke.

On je u žalbi naveo da nikada nije koristio nedozvoljena stimulativna sredstva, već da finasterid sadrži preparat za poboljšanje rasta kose. Taj preparat je Vučićeviću prepisala njegova tadašnja devojka, lekar po zanimanju. Fudbaler je uprkos žalbi dobio šestomesečnu zabranu igranja.

Vučićević je čak i izdao knjigu "Lak kao pero, jak kao vetar", za koju na njegovom ličnom sajtu piše da je "autobiografska priča o fudbalu, uverenjima, volji, istrajnosti, nepravdi, pravdi i pobedi". Tokom svoje fudbalske karijere bavio i drugim poslovima, kao što je uređivanje enterijera, a ima i trenersku licencu. Iako je mnogo putovao, Vučićević je očigledno ostao u bliskim odnosima sa svojim bivšim saigračem iz dana u OFK Beogradu Nikolom Jolovićem, sada kumom i saučesnikom u krađi stanova sa kojim je nastavio "poslove", ali ne na travi. Naime, u jednom od svojih intervjua za domaće medije, Vučićević je javno istakao svoju vezu sa Jolovićem.

Bivši mladi reprezentativac Jugoslavije Nikola Jolović bio je fudbaler OFK Beograda, a svoju karijeru je započeo u Zemunu, odakle je otišao u ruski Torpedo. Posle Rusije igrao je u Interu iz Bakua, zatim u Čukaričkom, posle čega je prešao u OFK. Javnosti je poznat i po funkciji potpredsednika Sindikata profesionalnih fudbalera "Nezavisnost", a u Borči ima balon za fudbal.

Nađeni pečati i lažna dokumenta

U prijavi protiv osumnjičenih navodi se da je grupu organizovao Zoran Ranković 2017. godine, a prilikom pretresa stanova i drugih prostorija koje su osumnjičeni koristili nađeni su unapred pripremljeni falsifikovani ugovori o kupoprodaji nepokretnosti, ugovori o otkupu stanova, potvrde da su u celosti isplaćeni stanovi, kao i više desetina falsifikovanih pečata državnih institucija s kojima su overavani prethodno pripremljena lažna dokumentacija.

Kako su radili

- grupa je pronalazila stanove preminulih osoba koji nisu imali naslednike, kao i prazne stanove čiji je vlasnik Grad Beograd

- pravili su lažnu dokumentaciju o sticanju vlasništva nad tim stanovima

- takve stanove su knjižili na imena pripadnika kriminalne grupe

- tako uknjižene stanove s lažnom dokumentacijom prodavali su po ceni nižoj od tržišne

- utvrđeno je da su preprodali prazne stanove na teritorijama beogradskih opština Voždovac, Zvezdara i Novi Beograd

2024 © - Vesti online