Subota 10.11.2018.
00:27
J. Arsenović - Vesti

Biće Boka opet srpska

youtube.com
Slike rodoljuba: Svetkovina povodom jubileja

Citiranu rečenicu izgovorio je Aleksandar Raković preko video-bima, jer se ime ovog istoričara iz Srbije nalazi na spisku intelektualaca kojima su crnogorske vlasti prethodno zabranile ulazak, pa je jedini način da se obrati skupu bio uz pomoć savremene tehnologije. Raković je poručio i da crnogorski režim na čelu sa predsednikom Milom Đukanovićem "neće biti večan".

Arhijerejski bokokotorski namesnik Momčilo Krivokapić kazao je na otvaranju skupa da je pre stotinu godina "svaki Crnogorac znao da je Srbin", a da danas "postoje oni koji mrze sve srpsko". Boka se, kako je rekao, ujedinila sa Srbijom direktno, a ne preko Podgoričke skupštine.

- Gore glavu srpski narode, prošli su svi okupatori, pa će i ovi. Ničija nije gorela do zore - poručio je sveštenik, čiji je nastup otkrio i suštinu identitetskog sukoba u današnjoj nezavisnoj Crnoj Gori, najmlađoj članici NATO-a.

Njegove poruke, ali i nastupi ostalih učesnika dočekani su na nož, pre svega vladajućih struktura u Podgorici. Demokratska partija socijalista (DPS) je sarkastično ocenila da je reč o "opskurnom skupu, koji je u prvim redovima okupio srpske nacionaliste, šoviniste i njihove klerikalne promotere, podržane putem primitivnih video-poruka iz Beograda".

Predsednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović izjavio je da poruke sa skupa u Budvi, "najblaže rečeno izazivaju sažaljenje ozbiljnih ljudi".

Na skupu u Budvi pod nazivom "Pokoljenja đela sude", govorio je i prvi demokratski izabrani predsednik Crne Gore Momir Bulatović, koji je pre tri decenije sa Đukanovićem činio vladajući dvojac u Podgorici.

- Kada bi malo razmislili, današnji crnogorski vlastodršci bi postali svesni - da nije bilo 1. decembra 1918, ne bi bilo ni majskog referenduma iz 2006. i takozvane obnove državne samostalnosti Crne Gore - kazao je Bulatović, ističući da dolazak srpske vojske u Crnu Goru, a posebno u Boku Kotorsku pre jednog veka, nije mogao biti čin uništenja Crne Gore, nego njene ponovne uspostave.

Skupovi u Boki Kotorskoj kojima se slavi stogodišnjica od završetka Velikog rata i ujedinjenja sa Srbijom danima su najavljivani plakatima, na koje je vlast u Podgorici odreagovala osudom i ocenom o povampirenju "srpskog hegemonizma".

Lider budvanskog Demokratskog fronta (DF) Marko Carević pozvao je sve koji proglašavaju Srbe za okupatore da prestanu, jer se time još više unose podele u već podeljenoj Crnoj Gori.

Ipak, bez Bećkovića

Skupu se nije obratio pesnik i akademik Matija Bećković, najpoznatije ime sa spiska intelektualaca kojima je zabranjen ulazak u Crnu Goru. Učinio je to istoričar Čedomir Antić, porukom da će "doći sloboda" i da srpski narod ima sva prava u Crnoj Gori da se pobuni i traži svoja prava.

Himnu odsedeli

Niko od prisutnih nije ustao za vreme intoniranja pesme "Oj, junaštva svijetla goro", izvorne verzije crnogorske himne "Oj, svijetla majska zoro". Glumica Ivana Žigon je u kulturno-zabavnom delu svečanosti izvela pesmu "Tamo daleko", kada je u publici zapaljeno više baklji. Program je završen pesmama "Vidovdan" i "Dogodine na Kosovu".

2024 © - Vesti online