Subota 10.11.2018.
00:30
Vestionline

Postoji rizik od nestanka Uskršnjih ostrva

pixabay.com
 

Ostrva, koja pripadaju državi Čile važe za neka od najlepših I najmisterioznijih ostrva na svetu. Poznato je po statuama koje se zovu Moai koji su ostali od drevne polinezijske civilizacije, ali taj region bi mogao nestati.

Njujork Tajms je uradio izveštaj koji objašnjaca da je erozija koja je uzrokovana godinama zbog plime, uticala na platforme na kojima se nalaze statue I drevni ostaci, nasleđe plemena Rapa Nui kulture koja I daju popularnost ovom regionu.

Problem je toliko ozbiljan da su Ujedinjene nacije izdale upozorenje. Velikim talasima podignut je I nivo mora koji je uništio kipove. Očekuje se da će do 2100. godine nivo podići za 1.5 metar ali se UN plaši da će oluje I talasi pogoršati izgled.

Kamila Rapu, lider autohtone organizacije koja kontroliše Nacionalni park "Rapa Nui", koji pokriva 40% celog ostrva, izkazuje žaljenje što ne može ništa uraditi po tom pitanju I neće moći da zaštiti ono što se tvrdi da su kosti njihovih predaka. Ona smatra da se ti vredni komadi mogu prebaciti u muzej ali će izgubiti na vrednosti I njihov istorijski koncept.

I vulkanski krater Orongo takođe je ugrožen. Ovo mesto ima izuzetnu vrednost pošto su drevni doseljenici Ostrva tamo proveli Moto Nui ritual, takmičenje u dobijanju jaja ptica. To bi sve moglo biti uništeno olujama I plimama.

Osim mogućeg nestanka arheoloških nalazišta, postavlja se I finansijsko pitanje. Ovaj region, sa najmanje šest hiljada stanovnika, zasniva se na turističkoj industriji. U protekloj godini, registrovano je više od sto hiljada turista na Ostrvu koji su ostvarili profit od 70 miliona dolara.

2024 © - Vesti online