Petak 09.11.2018.
00:55
B. Đokić - Vesti

Obračuni sa neistomišljenicima (5): Diznilend kao greh

EPA/YONHAP
Diktatorov brat: Kim Džong Nam

Kim Džong-Nam je najstariji sin pokojnog lidera Severne Koreje. Od 1994. do 2001. godine važio je za naslednika svog oca. Međutim, pao je u nemilost pošto je, kako su rekli, osramotio režim 2001. godine, nakon posete Diznilendu u Tokiju pomoću lažnog pasoša.

Proteran je iz Severne Koreje 2003. godine, posle čega je povremeno kritikovao režim svoje porodice. Nakon smrti oca i dolaska mlađeg polubrata Kim Džong-Una na vlast, mreža oko Nama je počela da se plete.

Kim je došao u Maleziju 6. februara 2017. godine, na putu iz odmarališta na ostrvu Longkavi. Potom je 13. februara došao na aerodrom u Kuala Lumpuru, kako bi se ukrcao na let za Makao. Tada su ga napale dve žene koristeći nervni agens VNj.

Kako je izjavila malezijska policija, Kim Džong-Nam je prišao aerodromskom obezbeđenju i ispričao kako ga je neko zgrabio sa leđa i poprskao mu tečnost po licu. Nakon toga mu je pozlilo i hitno je prebačen u lokalnu bolnicu, ali je na putu preminuo.

Policija Malezije sprovela je istragu i optužila Severnu Koreju da je organizovala i sprovela napad na njenom tlu. Dve žene su uhapšene zbog napada i u toku im je suđenje, dok se četvoro osumnjičenih agenata Severne Koreje nalazi u bekstvu, te se verovatno kriju u ovoj državi.

 

2024 © - Vesti online