Petak 09.11.2018.
03:30
b92.net

Budite oprezni: Ovi napici mogu da povećaju šanse za infarkt?

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Naučnici su utvrdili da energetska pića sužavaju krvne sudove, što otežava cirkulaciju i ograničava dotok krvi u vitalne organe, uključujući i srce, prenosi Medical News Today. 

Odranije je poznato da energetska pića loše utiču na želudac, nervni sistem i da mogu izazvati probleme sa srcem ukoliko se konzumiraju u većoj količini, ali sada je spisku negativnih efekata dodat i povišen rizik od metaboličkog sindroma. 

Naučnici su tokom istraživanja posmatrali 44 zdrava studenta medicine u dvadesetim godinama, koji su svi nepušači. 

Cilj istraživanja bio je da se proveri funkcija endotela, sloja tkiva na unutrašnjoj strani krvnih sudova, jer nalazi ranijeg proučavanja iz Sidars-Sajnaj naučnog centra pri istoimenoj bolnici u Los Anđelesu kažu da se disfunkcija endotela pokazala kao značajan indikator povišenog rizika od srčanog udara, jer u tim slučajevima arterije ne mogu potpuno da se šire. 

Stručnjaci iz Hjustona proverili su funkciju endotela svakog ispitanika pre ispijanja energetskog pića, i 90 minuta nakon toga. Ispostavilo se da je nakon sat i po vremena od konzumacije ovakvih napitaka prečnik krvnih sudova upola manji. 

Naučnici su taj štetan efekat povezali sa sastojcima energetskih pića, pre svega kofeinom, taurinom i šećerom. 

Limenka energetskog pića u proseku sadrži 37 grama šećera (9 kašičica), kao i 80 miligrama kofeina, koji može izazvati pojačano lučenje adrenalina, što za posledicu ima skok krvnog pritiska. 

Statistika kaže da u Americi čak jedna trećina mladih starosti do 17 godina redovno pije energetska pića, a istraživanje iz 2017. je pokazalo da tri limenke (960 mililitara) mogu u tinejdžerskom uzrastu da izazovu vrtoglavice i aritmiju kod čak 50 odsto mladih.

2024 © - Vesti online