Nedelja 01.08.2010.
19:17
Srna

Služen parastos Srbima koje su pobile ustaše i muslimani

Parastos pobijenim Srbima služio je episkop Atanasije Rakita
 

Parastosu su prisustvovali preživeli u ustaškom pokolju, porodice žrtava i članovi Srpskog nacionalnog društva "Prebilovci" iz Beograda, koje je organizovalo parastos u crkvi koja se nalazi neposredno uz Hram Svetog Save na Vračaru.

Ustaše su tokom leta 1941. godine u hercegovačke jame pobacale više od 4.000 Srba, iz bivšeg stolačkog sreza koji je obuhvatao područje Čapljine i Stoca, a među njima i veliki broj dece, navodi se u saopštenju Srpskog nacionalnog društva "Prebilovci".

"Samo iz sela Prebilovci ubijeno je 820 osoba, među njima i 500 žena i dece koji su živi gurnuti u Šurmanačku jamu kod Međugorja, duboku 66 metara", ističe se u saopštenju.

Srpsko nacionalno društvo "Prebilovci" podseća i da je u junu 1992. godine vojska Republike Hrvatske, zajedno sa lokalnim hrvatsko-muslimanskim snagama, proterala 50.000 Srba iz doline Neretve, ubivši pritom veliki broj srpskih civila i uništivši sve što je pripadalo srpskom narodu u tom kraju.

"Tada su u Spomen-crkvi u Prebilovcima uništili i kosti žrtava izvađenih iz jama pred sami rat", navodi se u saopštenju.

2024 © - Vesti online