Četvrtak 08.11.2018.
10:30
b92.net

Psi mogu nepogrešivo da nanjuše neke bolesti

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Malarija 

Prošle nedelje naučnici su dokazali da je dovoljno da pas pomiriše nečije čarape da bi znao da on ima malariju. Posle samo par meseci treninga labrador i labrador-retriver su mogli iz mase da izdvoje bolesnu decu. 

Rak prostate 

Još 2015, jedno italijansko istraživanje je pokazalo da ukoliko trenirate pse da osete određene

hemikalije, oni mogu da predvide rak prostate. Naime, u okviru eksperimenta dresirana su dva nemačka ovčara da namirišu posebne materije i, kada su ih uveli u prostoriju sa zdravim i obolelim učesnicima ispitivanja, psi su bili u pravu u 90 odsto slučajeva. Interesantno je da kod mnogih obolelih bolest još nije bila potvrđena. 

U toku je i studija koja će otkriti ponašanje pasa u svakodnevnom kliničkom okruženju. 

Dijabetes 

Psi su već korišćeni u ispitivajnu njihovih sposobnosti da namirišu ekstremno visok ili ekstremno nizak nivo šećera u krvi. Humanitarna fondacija "Hypo hounds" godinama unazad trenira pse da detektuju poremećaj šećera u krvi kod svojih vlasnika tako što im njuše dah ili znoj. Životinje mogu da ustanove poremećaj pre nego što ga regularni klinički testovi pokažu. 

Parkinsonova bolest 

Istraživanja Univerziteta u Mančesteru nastoje da pokažu da psi mogu da se izdresiraju da osete Parkinsonovu bolest nekada i godinama pre nego što se simptomi pojave. Rad je zasnovan na činjenici da je žena, poznata kao "super-njuškalo", otkrila promenu u mirisu tela svog muža šest godina pre nego što mu je dijagnostikovan Parkinsonov sindrom. 

Rak dojke 

Još jedna humanitarna fondacija "Buckinghamshire healthcare" stoji iza dresure pasa da nanjuše bolest. Ovog puta se radi o raku dojke. Danas žene mogu da idu na mamografiju jednom u tri godine zbog zračenja, a ako bi psi mogli da nanjuše bolest onda bi se broj detektovanih uvećao za 50 odsto, ali bi i izlečenje bilo sigurnije.

2024 © - Vesti online