Četvrtak 08.11.2018.
08:15
Vestionline, Tanjug

Danas počinje šesta Beogradska NATO nedelja

youtube.com/Study IQ education
 

Kako se navodi u saopštenju organizatora, jedan od ključnih ciljeva ovogodišnje Beogradske NATO nedelje je da omogući što tačniju i aktuelniju procenu bezbednosne situacije u regionu, analizirajući različite moguće scenarije. 

Na pojedinima panelima CEAS će predstaviti nalaze istraživanja javnog mnjenja o evroatlanskim integracijama, pojedinim opcijama rešenja odnosa Beograda i Prištine, precepcije NATO-a, odnosima Srbije i SAD i nekim drugim relevantnim temama, koje je naručio posebno za ovogodišnju konferenciju.

Konferenciju će prvog dana otvoriti prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, a najavljeno je i specijalno obraćanje putem video linka predsednika Srbije Aleksandra Vučića. 

Među glavnim temama o kojima će se razgovarati na ovogodišnjoj konferenciji biće prilike i budući planovi za saradnju Srbije i NATO, glavni zaključi sa NATO Samita uz poseban osvrt na Zapadni Balkan, procena stabilnosti i bezbednosne situacije na Zapadnom Balkanu, uključujući postignuca i šanse politika Evropske unije i evroatlantskih integracija.

Diskusija će se voditi i o izazovima koji prate pregovore Beograda i Prištine i uticajima na regionalnu stabilnost potencijalnog sveobuhvatnog multidimenzionalnog sporazuma, saradnji u oblasti bezbednosti i odbrane iz globalne perspektive, regionalnoj bezbednosti i saradnji u oblasti odbrane na Zapadnom Balkanu, skandinavskom modelu vojne neutralnosti, glavnim izazovima NATO i proceni stabilnosti i bezbednosne situacije na Zapadnom Balkanu... 

Među učesnicima prvog dana konferencije su i viši zvaničnik NATO zadužen za Zapadni Balkan i Rusiju NATO Odeljenja za javnu diplomatiju (NATO PDD) Robert Pščel, direktorka CEAS Jelena Milić, kao i viši saradnik Škole spoljnih poslova Univerziteta Džordžtaun i gostujući viši saradnik za Inicijativu buduće Evrope pri Atlantskom savetu SAD Džefri Gedmin.

Predviđeno je i učešće potpredsednika Narodne skupštine Vladimira Marinkovića, direktora Međunarodnog centra za odbranu i bezbednost iz Talina, iz Estonije Svena Sakova, kao i ambasadora SAD, Norveške, Nemačke i EU - Kajla Skota, Arne Sanesa Bjornstada, Tomas Šiba i Sema Fabricija. 

Drugog dana konferencije očekuje se specijalno obraćanje zamenika pomoćnika generalnog sekretara NATO za politička pitanja i bezbednosnu politiku Džejmsa Apaturaija koji će govoriti o saradnji u oblasti bezbednosti i odbrane iz globalne perspektive.

Učestvovaće i direktor Evropskog projekta i stalni saradnik Instituta za humane nauke Ivan Vejvoda, šef Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj uniji Tanja Miščević i mnogi drugi. 

Ovogodišnji događaj organizuje se s podrškom Odeljenja za javnu diplomatiju NATO-a (NATO PDD) i Ambasade Sjedinjenih Americkih Država u Srbiji, dodaje se u saopštenju. 

2024 © - Vesti online