Sreda 07.11.2018.
19:52
blic.rs, Vestionline

Izbori za američki Kongres su upravo ušli u istoriju

pixabay.com
 

Rekordan broj žena je osvojio mesta u Predsedničkom domu.

Prema projekcijama CNN-a 96 žena osvojile su pozicije u Domu, a to su 65 žena koje su već sedele u Kongresu i njima su se pridružile i 31 pridošlica.

To je najbolji rezultat do sada, jer je prethodni rekord bio 85 žena u Donjem, Predstavničkom domu.

Prve muslimanke u američkom Kongresu

Demokrate Rašida Tlaib iz Mičigena i Ilhan Omar iz Minesote postale su prve muslimanke u istoriji koje su izabrane u Kongres. Njih dve zagovaraju politički napredna stajališta, poput minimalne plate u iznosu od 15 dolara i reformu imigracije, piše "BuzzFeed".

Tlaib živi u Mičigenu, ćerka je palestinskih imigranata, a Ilhan Omar je u Ameriku stigla kao devojčica nakon što je sa porodicom pobegla iz Somalije u kojoj je besneo građanski rat.

Pobegla je iz Somalije kada je imala osam godina, a četiri godine je provela u izbegličkom logoru u Keniji.

Prve Amerikanke indijanskog porekla izabrane u Kongres

Deb Haland i Šaris Dejvids su prve Amerikanke indijanskog porekla izabrane u Kongres. Obe su članice Demokratske stranke. Haland je poreklom iz Novog Meksika i pripadnica plemena Laguna Pueblo. Ova samohrana majka je neko vreme bila predsednica Demokratske stranke.

EPA/Jim Lo Scalzo
Deb Haland i Šaris Dejvids

Danas sa svojih 57 godina ona još uvek otplaćuje studentske kredite. U jednom periodu života ona je bukvalno živela od socijalne pomoći i bonova za hranu. Tako je u svojoj kampanji i govorila da je stanovnicima Novog Meksika potreban predstavnik koji zna koliko je težak njihov život.

Šaris Dejvids je pripadnica plemena Ho Čank, a u istoriju je ušla iz nekoliko razloga. Naime, ona je lezbijka i time prva otvoreno LGBT predstavnica u Kanzasu, kao i prva LGBT Amerikanka indijanskog porekla u Kongresu.

Najmlađe žene

Aleksandrija Okasio Kortes iz Njujorka je tek u oktobru napunila 29 godina i tako postala najmlađa žena koja je ikada ušla u Kongres. Kortes je inače radila i kao čistačica i konobarica.

EPA/Justin Lane
Aleksandrija Okasio Kortes

Ebi Finkenauer i Sindi Aksne prve su žene u Ajovi koje su ušle u Predstavnički dom. Finkenauer ima takođe 29 godina. I ona i Kortesova su demokrate.

Prva crnkinja iz Masačusetsa u Kongresu

EPA/CJ Gunther
Ajana Presli

je prva Afroamerikanka koja je iz Masačusetsa izabrana u Kongres.

- Znam kako je živeti kao crnkinja. Moj pogled na svet i moje životne vrednosti značajno se razlikuju od vrednosti protivničkog kandidata. Sada će građani imati priliku izabrati između ta dva, vrlo različita, pogleda na svet - rekla je ona u junu.

Prvi guverner homoseksualac

Džered Polis je otvoreno i jasno javnosti rekao da je homoseksualac. U utorak je izabran za guvernera Kolorada i time je postao prvi otvoreno homoseksualni guverner u istoriji Amerike.

EPA/Tannen Maury
Džered Polis

Ovaj demokrata je prethodno bio preduzetnik. On i njegov partner imaju dvoje dece, tako da je Polis i prvi homoseksualni roditelj u Kongresu.

Prve latinoamerikanke iz Teksasa u Kongresu

Lu Leon Gerero postala je prva žena sa funkcijom guvernera u Guamu, američkoj teritoriji u Pacifiku. Prve žene guvernere imaće i Južna Dakota, Tenesi i Arizona.

Teksaski birači izabrali su prve dve žene latinoameričkog porekla u Kongresu, jer je Veronika Eskobar osvojila sedište blizu El Pasoa. Državna senatorka Silvija Garsija pobedila je na području Hjustona.

Zanimljivo je i da je u tradicionalno republikanskom Ilinoisu pobedila demokrata Loren Andervud, 31-godišnja Afroamerikanka i medicinska sestra koja je rekla da će njen fokus biti na zdravstvenoj zaštiti.

2024 © - Vesti online