Sreda 07.11.2018.
20:10
N. Popović - Vesti

Srpskoj treba snaga dijaspore

Vesti
Neformalno druženje: Ćetković, imam Pašalić, Kokić i sveštenik Rakić

- Susret sa dijasporcima, među kojima je bilo i dosta naših uglednih privrednika iz Štutgarta i pokrajine Baden-Virtemberg, organizovan je u prostorijama Predstavništva RS. Gost iz Banjaluke je razgovarao i sa predstavnicima najbrojnijih verskih zajednica naših zemljaka na ovim prostorima: Enverom Pašalićem, glavnim imamom u pokrajini Baden-Virtemberg i Stankom Rakićem, pravoslavnim sveštenkom iz Štutgarta - kazao je za "Vesti" Mićo Ćetković, šef Predstavništa Republike Srpske u Štutgartu.

Glavna tema razgovora ministra Kokića i privrednika bila je manifestacija Privredni forum, čije je održavanje, kako saznajemo, planirano polovinom naredne godine upravo u Štutgartu. Tačan datum i mesto još nisu određeni.

- Došao sam zbog negovanja starih i uspostavljanja novih kontakata sa ljudima poreklom iz Republike Srpske koji žive i rade u ovoj pokrajini, ali i celoj Nemačkoj. Naša dijaspora je vladi koju predstavljam veoma važna - istakao je u izjavi za "Vesti" ministar Zlatan Kokić.

- Želimo da što bolje i efikasnije iskoristimo potencijal koji naše ljudi poseduju, a mnogi od njih su ovde ostvarili uspešne poslovne karijere, bilo u nemačkim ili privatnim firmama i sigurno je da imaju mnogo toga da ponude što bi išlo i njihovu, ali i korist Republike Srpske - dodao je Kokić.

On je naglasio da je cilj da se na Privrednom forumu u većini okupe naši zemljaci i njihove firme i projekti, ali će sigurno biti i nemačkih firmi i privrednika koje pronalaze ili će tek pronaći svoj interes u poslovanju na teritoriji Srpske.

U razgovorima i susretima sa dijasporom poreklom iz Srpske aktivno je kao gost učestovao i Božidar Vučurović, generalni konzul Republike Srbije u Štutgartu.

Podrška Evropskoj smotri

Mićo Ćetković je podsetio da je Vlada Srpske ove godine projekte dijaspore podržala sa ukupno 16.000 evra, a polovina tog novca utrošena je na Evropsku smotru srpskog folklora dijaspore i Srba u regionu koja je pod medijskim pokroviteljstvom dnevnog lista "Vesti" održana u Banjaluci.

2024 © - Vesti online