Sreda 07.11.2018.
19:56
Vestionline, Tanjug

Gutereš: Situacija mirna, ali ima tenzija

EPA/Made Nagi
Antonio Gutereš

- Bezbednosna situacija na Kosovu, tokom perioda koji je obuhvaćen ovim izveštajem, ostala je mirna iako su međunacionalne tenzije u nekoliko navrata prerasle u incidente - naveo je generalni sekretar UN u redovnom tromesečnom izveštaju o stanju na Kosovu, koji će ambasadori Saveta bezbednosti razmotriti 14. novembra.

Gutereš je, u izveštaju u koji je internet portal RTS-a imao uvid, pozdravio rešenost Beograda i Prištine da dijalogom dođu do normalizacije odnosa i istovremeno pohvalio lidere na obe strane zbog privrženosti i odlučnosti koju su pokazali u procesu rešavanja otvorenih pitanja.

- Zabrinut sam zbog obnovljenih tenzija u vezi sa gradilištem u posebnih zaštićenim zonama - naveo je šef UN, komentarišući dešavanja oko manastira Visoki Dečani, upozoravajući na obaveze vezane za zaštitu verskog nasleđa.


Gutereš je, još jednom, izrazio žaljenje zbog nedostatka interesa u procesu prikupljanja sredstava za fond namenjen Romima, Aškalijama i Egipćanima koji su na Kosovu bili žrtve trovanja olovom.

- Prilozi za ovaj fond bili bi opipljiv dokaz međunarodne podrške za ove osetljive zajednice i njihove hitne potrebe - napisao je Gutereš.

Gutereš je naveo i da su izjave srpskih i kosovskih lidera o razgraničenju izazvali brigu kod kosovskih Srba, kao i nesporazume između Beograda i lidera Srpske pravoslavne crkve na Kosovu.

- Te izjave su, takođe, izazvale reakcije u regionu i međunarodnoj zajednici, koje su varirale od poziva za preispitivanjem svih mogućnosti koje bi mogle voditi ka rešenju, do izraza ozbiljne zabrinutosti vezanih za moguće posledice koje bi teritorijalne korekcije mogle imati po stabilnost u regionu - naveo je Gutereš.

Stanje na Kosovu ponovo je uvršteno na dnevni red najmoćnijeg tela svetske organizacije posle šestomesečne pauze, koja je rezultat protivljenja SAD, Britanije i Francuske da se o tom pitanju raspravlja na svaka tri meseca, kakva je bila praksa u prethodnih 19 godina.

Savetom bezbednosti trenutno predsedava Kina.

Poslednja sednica Saveta bezbednosti o Kosovu održana je 18. maja, kada se šest zapadnih članica tog tela založilo za promenu formata posvećenih Kosovu, čemu su se još jednom žestoko usprotivili Rusija, Kina i Srbija. 

2021 © - Vesti online