Utorak 06.11.2018.
17:36 >> 21:36h
Vestionline

Šteta što ovo niste videli, gospodine Šenkli: Zvezda - Liverpul 2:0

 
EPA/Srdjan Suki
Pavkov postiže prvi gol

Zvezda - Liverpul 2:0 (2:0)

Stadion "Rajko Mitić". Gledalaca: 51.318. Sudija: Mateu (Španija).

1:0 Pavkov u 22, 2:0 Pavkov u 29.

Crvena zvezda: Borjan, Stojković (od 58. Gobeljić), Degenek, Savić, Rodić, Jovančić, Krstičić (od 73. Jovičić), Srnić, Ben, Marin (od 63. Čaušić), Pavkov. Trener: Milojević.

Liverpul: Alison, Aleksander Arnold (od 46. Gomez), Matip, Van Dajk, Robertson, Milner, Lalana (od 78. Origi), Vajnaldum, Salah, Staridž (od 46. Firmino), Mane. Trener: Klop (Nemačka).

Na dan kada je Crvena zvezda pre 45 godina s Enfilda otišla u četvrtfinale Kupa šampiona Liverpul je još jednom pao pred njom. Velika pobeda, najveća od Zvezdine radosti u Bariju, izvojevana je s dva gola maestralnog Pavkova koji možda i ne bi igrao protiv "redsa" u četvrtom kolu Lige šampiona da se Boaći nije povredio.

Igraćemo drugačije, biće druga pesma na "Marakani", poručivali su igrači našeg prvaka dok su napuštali Liverpulov dom pošto ih je engleski velikan ispratio s četiri lopte u mreži. Potajna nada uvek tinja, pogotovo kad protivnik treba da se suoči i s krcatim tribinama beogradskog stadiona, ali koliko nas je verovalo da će Zvezda tako slavno i tako ponosno da izađe iz najveće bitke u svojoj novoj istoriji.

Liverpul je pao na obe plećke za sedam minuta. Nebeski skok Pavkova na centaršut iz kornera uzdigao je oduševljenje s "Marakane" do samog neba. A tek drugi pogodak. Pravo remek-delo pojedinca, baš onakvo kao što je bilo Žigićevo protiv Rome pre 13 godina.

Ako su starije generacije bezmalo pola veka ispredale priče o dva projektila Slobodana Jankovića protiv Liverpula i na "Marakani" i na Enfildu, a srednja dob taj Žigićev katapult, o udarcu Pavkova koji je zatresao Alisonovu mrežu imaće šta da kažu i naši najmlađi. 

Ta dva trenutka velike Zvezdine radosti Liverpul nije uspeo da dostigne. Opsedao je Zvezdin šesnaesterac u drugom poluvremenu, ali su se igrači našeg šampiona borili kao lavovi, baš onako kako su navijači koreografijom i zahrtevali od njih - Neka bude borba neprestana. Po cenu i da se povrede, nisu ustukli pred naletima engleskog tima. Zvezda je vrebala priliku iz protivnapada, braneći svoj gol s mnogo žara, imajući golmana Borjana kao poslednji bedem.

Ovo što su Zvezdini igrači postigli večeras imali su se rašta i roditi.    

Kraj meča

90+2: Kakva odbrana Borjana. Salah je šutirao na odbijenu loptu sa oko 10 metara ali se Zvezdin golman bacio kao mačka.

82`: Salah je bio mnogo iskosa kada je lopta stigla do njega pa je mogao samo da je pošalje Borjanu u ruke. Čaušić jedva stonji na nogama, a Zvezda je izvršila sve tri izmene.

78`: Salah je šutirao iz okreta. Borjan je krenuo da je prihvati ali je Rodić nogom stigao pre svog golmana.

75`: Još jednom uzbuđenje pred golom Liverpula posle Zvezdinog protivnapada koji je predvodio Gobeljić. Srnić je na kraju niti šutirao niti centrirao pa je lopta bila neuhvatljiva Gobeljiću za volej.

70`: Sjajna odbrana Borjana posle Salahovog udarca iskosa. Lopta je zakačila Gobeljića. Posle kornera Salah je ponovo došao u priliku da šutira pa je pogodio stativu sa spoljne strane.

Tanjug/AP
Duel Jovančića i Milnera

63`: Marin je izdržao koliko je mogao. Umesto njega na terenu je Čaušić.

Za 60 minuta Zvezda je zbirno pretrčala 5km više nego Liverpul. Zato je Klop ovako besan.

57`: Stojković se povredio i nije mogao da nastavi utakmicu. Izvezen je vozilom s terena. Zvezda je minut - minut i po igrala s igračem manje jer je trajao napad Liverpula uz negodovanje s tribina. Ušao je Gobeljić.

55`: Lopta je pogodila prečku Zvezdinog gola s gornje strane. Centrirao je Robertson, lopta je zakačila jednog igrača našeg prvaka pa je u luku "sela" na prečku. Posle je opasnost otklonjena.

48`: Klop je izvršio dve izmene pošto nema više šta da čeka. Liverpul steže obruč oko Zvezdinog šesnaesterca. Na igračima u crveno-belim dresovima je da odole.

46`: Posle udarca Marina lopta je pogodila Milnera u ruku. Na Enfildu je Liverpulu dosu]en penal kad je rukom nehotice igrao Ben.

EPA/Srdjan Suki
Radost Zvezdinih igrača posle drugog gola Pavkova

Čudo se događa na "Marakani". Zvezda posle prvih 45 vodi s 2:0 protiv evropskog viceprvaka Liverpula, a oba gola dao je njen centarfor Milan Pavkov koji, pitanje je, da li bi i dobio priliku da je Ričmond Boaći u pogonu.

Engleski tim je zatečen razvojom događaja na terenu. Klop je golove prokomentarisao osmehom neverice, a "Marakana" se tresla kako odavno nije. 

Pavkov je prvi gol dao nebeskim skokom u 22. minutu posle odličnog centaršuta Marina iz kornera. Drugi gol, sedam minuta kasnije, pravo je remek-delo pojedinca. 

Ako je Slobodan Janković bio jedan od najzaslužnijih kada je Zvezda eliminisala Liverpul u osmini finala Kupa šampiona 1973, onda je Pavkov njen Cole XXI veka.

29`: 2:0 - Veče koje će Zvezdin centarfor Milan Pavkov pamtiti dok je živ. Dao je Liverpulu i drugi gol. Izborio se za loptu na sredini igrališta u duelu s protivničkim igračem. Krenuo je prema golu a kada je bio načisto sa sobom da ima priliku za šut s 20-ak metara, to je i učinio. Lopta se zarila u Alisonovom gornjem desnom uglu. Podsetio je taj pogodak na onaj koji je Nikola Žigić dao Romi na "Marakani".

22`: 1:0 - Pavkov je strelac. Njegov nebeski skok na centaršut Marina iz kornera završio je zakucavanjem lopte iza Alisonovih leđa. Erupcija oduševljenja na "Marakani". Korneru je prethodio odličan udarac Bena sa oko 20 metara koji je primorao Liverpulovog golmana da se baci ne bi li je krajnjim naporom izbio van igre.

17`: Stopostotna šansa za Liverpul. Lopta je u gužvi ispred Zvezdinog peterca došla na drugoj strani do usamljenog Staridža koji je šutirao preko gola. 

Tanjug/AP
Lalana i Stojković

15`: Savić je u gužvi ispred Liverpulovog gola zahvatio loptu koja je prohujala pored stative. Uzdasi s tribina čuli su se do Slavije.

13`: Korner za Zvezdu posle kojeg Liverpul otklanja opasnost dalje od svog gola.

9`: Marin je prodro u šesnaesterac s leve strane. Prevario je Arnoldsa, ali je mlako šutirao pa je Alison lako prihvatio loptu.

5`: Marin dobio žuti karton.

2`: Umalo Srnić da dotakne loptu ubačenu iz auta i sprovede je u gol. Intervenisao je Liverpulov half izbacivši je u korner.

Utakmica je počela.

Zvedini igrači nosiće na dresovima cvet Natalijina ramonda, crveni cvet maka, kojim će obeležiti Dan primirja u Prvom svetskom ratu. 

Twitter
Koreografija Zvezdinih navijača

"Neka bude borba neprestana" pisalo je crvenim slovima na beloj podlozi od zapadne preko severne i istočne do južne tribine na koreografiji koju su osmislili Zvezdini navijači.

Crvena zvezda: Borjan, Stojković, Degenek, Savić, Rodić, Jovančić, Krstičić, Srnić, Ben, Marin, Pavkov. Trener: Milojević.

Liverpul: Alison, Aleksander Arnold, Matip, Van Dajk, Robertson, Milner, Lalana, Vajnaldum, Salah, Staridž, Mane. Trener: Klop (Nemačka).

Liverpul stigao...

Posle dva Zvezdina meča u gostima, u kojima se njena mreža tresla deset puta, Liga šampiona se vraća na "Marakanu". Na megdan dolazi jedno od najznačajnijih imena fudbalske Evrope, važeći viceprvak, petostruki šampion, jedan od tri tima koji ne znaju za poraz u prvih 11 kola Premijer lige, što se u vodećem takmičenju engleskog fudbala nije desilo u poslednjih 40 godina...

Kako deluje Liverpul videli smo kada je dočekao "crveno-bele" na svom Enfildu. Njegova igra je dirigovana, a čim se ukaže zgoda i hijenska. Zašto hijenska? Zato što su ljubitelji fudbala kod nas, a Zvezdini navijači posebno, mogli da se u toj utakmici uvere koliko su "redsi" eksplozivni prema suparničkom golu kad se dokopaju lopte iz protivničkih nogu. Teren se najednom zacrveni od najezde igrača ka rivalovom šesnaestercu. Narod bi rekao - ne zna se odakle će da bije.

Zvezda se na Enfildu ponela bolje nego na Parku prinčeva, ali kad se ne zna odakle će da bije, onda su četiri gola u njenoj mreži bila neminovnost. Njeni igrači, svesni da su i protiv Pari Sen Žermena i protiv Liverpula potučeni fudbalom drugog sistema, njegovom neuhvatljivom igrom, čini se da jedva čekaju da se iskupe pred 50.000 svojih pristalica. Odmah posle meča na Ostrvu, pa čak su to bile i reči trenera Milojevića, obećali su da će na "Marakani" biti drugačije. Pa da vidimo.

Zvezda, dođe i takvo vreme, autsajder je i na svom krcatom stadionu. U Evropu će po ko zna koji put biti poslata lepa slika s njenih tribina (ne sumnjamo da je osmišljena zadivljujuća koreografija), ali se Liverpulu noge sigurno neće vezati od atmosfere. Kako će naš prvak da prođe dole, na perfektno spremljenom igralištu, zavisiće isključivo od motiva njegovih igrača i od zamisli njegovog trenera. 

Ono što nam je nagovestio Marko Marin, verovatno Zvezdina najveća uzdanica u Ligi šampiona, jeste da će se igrati isto kao protiv Napolija. "Crveno-beli" znaju da bi im se srljanje u pobedu obilo o glavu pa će još jednom pribeći borbenoj, takmičarskoj, rovovskoj igri s mnogo opreza, ali i mnogo trčanja i duela, a malo ili nimalo lepote.  

Kada se utakmica završi, neka Zvezda i izgubi, ali joj ni publika iz neposrednog gledališta ni milionski televizijski auditorijum neće "a" reći ukoliko glavni utisak o njenom držanju bude borbenost i htenje da se Liverpulu skupo proda koža. Onda će malo i biti izgubljeno ako je čast spasena, a ako postoji utakmica za čast, onda je to sigurno ova.

A koliko je Zvezdina čast velika i očaravajuća, zna i sam Liverpul. Kada je igran prvi meč, na društvenim mrežama je podsetio i svoj kop kakvu je ulogu Zvezda imala na njegov razvoj posle utakmica u osmini finala Kupa šampiona 1973. 

Sada, kada je došao pred Zvezdin kop, opet svojim poklonicima ukazuje kolika je veličina njegovog protivnika. Pogledajte i kako.

2024 © - Vesti online