Sreda 07.11.2018.
03:00
B. Đokić - Vesti

Obračuni sa neistomišljenicima (3): Predsednik unakaženog lica

commons.wikimedia.org/Muumi
Ostali ožiljci: Viktor Juščenko

Sve je, prema Juščenkovom svedočenju, počelo kada je kao favorit u kampanji, pozvan na večeru sa šefovima ukrajinskih bezbednosnih snaga. Na kraju večere, za Juščenka je poslužena specijalna "poslastica", tradicionalno ukrajinsko jelo. Nekoliko sati kasnije, Juščenku je pozlilo i hitno je prebačen u lokalnu bolnicu.

Pošto nisu mogli da mu pomognu, a bilo je očigledno da je u pitanju trovanje, on je prebačen avionom u kliniku u Beču, gde su lekari uspeli da mu spasu život, ali su mu na licu ostale trajne posledice trovanja. Utvrđeno je kako je ovaj predsednički kandidat otrovan dioksinom, koji je izazvao velike zdravstvene tegobe, pa je jedva preživeo.

Nakon oporavka, Juščenko se vratio u predsedničku kampanju i posle dramatičnog brojanja glasova i ponavljanja izbora pobedio u takozvanoj narandžastoj revoluciji, te postao novi predsednik Ukrajine. Osobe osumnjičene za njegovo trovanje iz ukrajinskih službi bezbednosti nikada nisu odgovarale. Ubrzo pošto je otkriveno trovanje i bilo izvesno da će Juščenko preživeti, oni su pobegli u Rusiju gde se i dalje nalaze. Rusija negira bilo kakvu umešanost u ovaj napad.

Obračuni sa neistomišljenicima:

1. Zločini u ime države

2. Truju, dave i seckaju

Sutra - Obračuni sa neistomišljenicima (4): Ubica sa kišobranom

2024 © - Vesti online