Sreda 07.11.2018.
00:38
D. Dekić - Vesti

Srpske vlasti ne žale pare: Viski i rakija teku u potocima

M. Karović
Poslanicima zabranjeno piće od 2003.

Poslanici se pravdaju da alkohol nije za njih, jer je iz parlamenta odavno proteran, nema ga ni u tragovima, pa ni čuvenog doturanja "čašice ispod stola". Poslanik sa liste naprednjaka Marjan Rističević, uz napomenu da je pomenuta količina žestine za sve institucije, ističe i da to što stigne u parlament bude na posluženju samo kada se održavaju prijemi i proslave za veliki broj zvanica.

- Alkohol je u Skupštini zabranjen još od 2003. Do tada je u skupštinskom holu postojao šank, pa je moglo da se popije i da poslanik počasti gosta koji mu dođe, ali sada ni za one koji nam dođu u posetu nema alkohola - kaže Rističević, objašnjavajući da Služba za zajedničke poslove naručuje za sve institucije, uprave, ustanove, klub poslanika i druge u državi.

U Skupštini Srbije je zabranjeno točenje alkohola, ukazao je za naš list Boško Obradović, poslanik i lider Dveri.

- Šta rade predsednik i Vlada ne znam, mada mnoge odluke izgledaju kao da nisu donete u trezvenom stanju - kaže Obradović.

Ove porudžbine deluju kao teško luksuziranje funkcionera na račun građana. Predsednik Koalicije za nadzor javnih finansija Dragan Dobrašinović tumači za "Vesti" da tako deluju zbog netransparentnog rada državne uprave.

- Kada bi imali objavljenu tačnu namenu pića, precizan popis šta gde ide i za koga, ne bi bilo sumnje u javnosti. Ovako kada to ne znamo, može se uopšteno reći da je to do neke mere opravdano. Odnosno, ako je reč o posetama stranih delegacija trebalo bi lepo dočekati te ljude. Može biti i neopravdano, ali sa ovakvom državnom upravom, šta je od toga tačno ne možemo da znamo - pojasnio je Dobrašinović.

Maskarpone i bademovo mleko

Uprava je početkom oktobra raspisala konkurs za nabavku mleka i mlečnih proizvoda za poslanike, ministre i ćate, a da će se videti da će oni piti bademovo mleko i grickati skupocene francuske buđave sireve. Na spisku su uz kajmak, sjenički i zlatarski sir i feta i dimljeni, pa po 55 kg italijanske mocarele i mini-mocarele, čak 350 kg maskarponea i 20 kg parmezana. Na spisku mleka su i bademovo i sojino.

Za sve ukuse

Na spisku Uprave je čak 2.082 flaše raznoraznih rakija, pa 960 flaša nekoliko vrsta viskija, od čega je više od trećine ili 360 komada čuvenog Džonija Vokera. Na spisku su 502 flaše raznih likera, 360 kruškovača, odnosno viljamovke Takovo, 270 flaša vinjaka od kojih 120 proizvođača Rubin Kruševac, ali i 180 gorkog lista, pa 132 komada konjaka...



 

2024 © - Vesti online