Sreda 07.11.2018.
00:07
J. Arsenović - Vesti

Bukti rat za Kosovo

youtube.com/Miloš Serbia
 

Na tu aktivnost Beograda Zapad ne gleda blagonaklono, žali se šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

- Albanci su se žalili na mene. Sada Zapad traži da prestanemo s tim jer to iritira Albance i, kao, šteti dijalogu, dok je njihovo lobiranje za nova priznanja i članstva u međunarodnim organizacijama u redu - ukazuje na dvostruke aršine srpski ministar, ističući da je Grenada deveta zemlja koja je suspendovala sopstvenu odluku o priznanju Kosova.

Prema tvrdnji srpskog Ministarstva inostranih poslova, do sada su priznanja Kosova povukle Surinam, Sao Tome i Principe, Gvineja Bisao, Burundi, Liberija, Papua Nova Gvineja, Lesoto, Komonvelt Dominika i Grenada.

Ministar Dačić je ranije najavio da je plan da broj država koje su priznale Kosovo do kraja ove godine padne ispod 100.

Priština tera po svome

Kosovsko ministarstvo spoljnih poslova kao i ranije tvrdi da nije tačno da je Grenada povukla priznanje Kosova. Zamenica kosovskog ministra Rejhan Vunići kaže za "Zeri" da je Priština u kontaktu s tim državama i da "kategorično demantuje Dačićevu izjavu o povlačenju priznanja".

I dok srpski ministar uverava da su sva povlačenja priznanja autentična i da se ne treba osvrtati na tvrdnje Prištine da to nije istina, potez koji je priredila Francuska, tačnije tamošnja Katolička crkva, podigao je temperaturu u srpskoj javnosti i prikazao drugu, nemoćnu stranu spoljnopolitičke pozicije Srbije.

Na pitanje da li će Beograd povući neki konkretan potez kao odgovor na to što se u čuvenoj katedrali Notr-Dam među zastavama država učesnica Velikog rata našla i zastava Kosova, ministar Dačić odgovara defanzivno.

- Mi to ne možemo da sprečimo, ali možemo da imamo bolje odnose s Parizom. Zato je predstojeća poseta Emanuela Makrona izuzetno važna - rekao je Dačić.

Prekrajanje istorije

Na gest crkvenih vlasti u Parizu posebno su ogorčeni Srbi sa senzibilitetom prema Francuskoj. Među njima je i lider Demokratske stranke Srbije (DSS) Miloš Jovanović koji je doktorski rad odbranio na Sorboni. U otvorenom pismu Jovanović pita francuskog ambasadora da li je upozorio zvanični Pariz da se ne bruka prekrajanjem istorije i isticanjem zastave "tzv. Kosova, lažne države koja nije ni postojala u vreme srpskih i savezničkih pobeda u Velikom ratu".

"Iako još nije kasno da se promeni sramna odluka o isticanju zastave takozvanog Kosova među barjacima zemalja učesnica u Prvom svetskom ratu, strahujem, Vaša ekselencijo, da je natpis na crnom platnu, kojim je nekada bio prekriven spomenik Zahvalnosti Francuskoj zbog učešća Vaše zemlje u NATO agresiji, nepovratno tačan: Neka je večna slava Francuskoj koje više nema", poručio je predsednik DSS-a.

Vatikan se ne pita

U Beogradu još ne reaguju na detalj da je katolička crkva istakla kosovsku zastavu, iako je Vatikan među državama koje nisu priznale državnost srpske pokrajine. U samoj katedrali Notr-Dam su rekli da su se oni rukovodili spiskom koji je predsednička rezidencija Emanuala Makrona napravila kada je razmatrala zemlje učesnice na komemorativnom skupu 11. novembra povodom obeležavanja 100 godina od završetka Velikog rata.

Za bivšeg šefa diplomatije Živadina Jovanovića nema sumnje da uvreda dolazi od domaćina, Francuske, jer "u ozbiljnim državama crkva neće ništa uraditi mimo svetovnih vlasti".

Ostala samo zvezdica

Ostaje da se vidi da li će 11. novembra francuski predsednik primeniti drugačiji pristup tako da bar Hašim Tači ne bude potpisan sa funkcijom predsednika Kosova bez zvezdice. Odnosno, da li će se primenjivati formula Gimnih, koja podrazumeva da učesnicu budu predstavljeni samo imenima, bez naziva država ili isticanja zvaničnih simbola.

Živadin Jovanović: Francuska nas je uvredila

Bivši šef diplomatije Živadin Jovanović smatra da Beograd ne treba da proguta i ovo novo poniženje iz Pariza.

- Zar treba da doživimo dvostruko poniženje?! Da idemo tamo gde se ističe zastava kriminogene tvorevine i gde se Hašim Tači poziva na jednu takvu svečanost na kojoj će biti prisutni šefovi država i vlada, učesnica Velikog rata. I jedno i drugo je uvreda za Srbiju, a sramota za Francusku i za Zapad i predstavlja uvredu ogromnog broja srpskih žrtava palih na strani saveznika za pobedu u Prvom svetskom ratu - kaže Jovanović.

On tvrdi da je o ovim stvarima srpska diplomatija morala da ima saznanja mnogo pre nego što su se ona desila jer su sada reagovanja zadocnela.

- Reaguje se još kada je nešto u pripremama, i tada je trebalo poručiti da naši predstavnici neće biti u Parizu ako se tamo kači zastava kriminogene tvorevine i ako se njen predsednik Tači poziva na skup kojim se obeležava stogodišnjica od završetka Prvog svetskog rata. Ne možemo evropsko opredeljenje dokazivati stalnim uzmicanjem. Nije istina da nas drugi poštuju kad nam ovako nešto rade - kaže Živadin Jovanović.

Suvo zlato za članstvo u Interpolu

Skupoceni satovi, zlatan nakit, nekoliko hiljada dolara na ruke stranim zvaničnicima - samo su neki od načina na koje Priština pokušava da kupi glasove pred sednicu Skupštine Interpola 20. novembra, navode srpski mediji.

Naime, da bi obezbedili dolazak delegacija država koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, Albanci su spremni da im plate višednevni boravak u Dubaiju.
Sve to lobiranje, gde se vrte velike pare, neće u ovom trenutku biti dovoljni Prištini da postane članica Interpola, uveren je šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Interpol je novo poprište na kojem se ogleda ko u ovom trenutku ima jaču zaleđinu na međunarodnom terenu - Priština ili Beograd. Dačić kaže "garantuje da se neće desiti prijem Kosova u Interpol".

- Prilikom glasanja za njihovo članstvo u Interpolu videće se da ta stvar nije rešena i da je lažna lista Prištine o broju država koje su priznale Kosovo - tvrdi šef srpske diplomatije.
 

2024 © - Vesti online