Utorak 06.11.2018.
12:30
Tanjug, Vestionline

Amfilohije: Pitanje KiM ponovo u okviru međunarodnog prava

V. Sekulić
Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije

On je za podgorički portal IN4S podsetio da SPC često iznosi stav po pitanju Kosova i Metohije, te da se u poslednjoj poruci Svetog arhijerejskog Sabora, iz maja ove godine, kako navodi, odlučno suprotstavila bilo kakvom razmatranju pitanja razgraničenja.

- Mi još uvek uopšte ne znamo šta to razgraničenje podrazumeva. Ono što je sigurno je da Crkva ne može da se odrekne svog mesta na KiM, svog istorijskog postojanja, ali i istorijskog postojanja srpskog naroda tamo - rekao je mitropolit.

Čitava naša istorija, kaže, duhovnost naše crkve, našeg naroda i naše države zasnovani su na KiM.

Amfilohije navodi i da dve trećine svetskog stanovništa nije priznalo nezavisno Kosovo.

- Nadam se da će nam svi oni pomoći, da će uz nas biti i one evropske zemlje koje nisu podržale Kosovo uprkos pritiscima SAD - rekao je mitropolit.

Inače, u Beogradu se danas, nakon osam godina, održava vanredna sednica Sabora SPC, koja je sazvana proletos na temu crkvene prosvete.

Očekuje se, međutim, da će se na dnenom redu ove sednice naći I pitanje KiM, kao i novonastala situacija nakon što je Vaseljenska patrijaršija, mimo pravila, dodelila autokefalnost ukrajinskoj crkvi, koja se u većem delu sestrinskih crkava smatra raskolničkom.

2024 © - Vesti online