Ponedeljak 05.11.2018.
18:00
K. Nedeljković - Vesti - Foto: Lična arhiva

Nemoć i muka u srce pogodile

Lična arhiva
Jedan drugome sve na svetu: Dragan Obrenić sa sinom

Poželevši da im bar malo olakša teško breme, posredstvom naše Redakcije u Sidneju uputila je pomoć od 200 dolara uz pismo u kome između ostalog piše:

"Dirnuta sudbinom malog Marka Obrenića i njegovog oca ne mogu da ostanem ravnodušna i da ne saosećam sa njihovom mukom, Zato šaljem skromnih 200 dolara da bar malo ublažim njihovu tugu. Šaljem im svu svoju pozitivnu energiju uz želju da istraju i ne odustaju od cilja, a to je da mali Marko stane na svoje noge."

Istina, priču bez imalo radosti o ovom požrtvovanom ocu kojeg u Čačku mnogi doživljavaju kao "oca hrabrost", a njegovog sina Marka, herojem među bebama, "Vesti" su pre nekoliko meseci prenele u svet saznavši za njihov zli usud. A, pre svega za težak položaj oca koji je svome sinu i otac i majka, jer ga je majka napustila odmah po rođenju. Marko je zbog preranog rođenja šest meseci proveo u inkubatoru, a isto toliko je trajala neizvesnost da li će preživeti. Preživeo je, ali dug period boravka u njemu ostavio je ozbiljne posledice, jer je u međuvremenu doživeo blaži moždani udar. Ima i oštećenje očiju, zbog čega je već dva puta operisan, a potrebne su i još neke operacije očiju. Ima šum na srcu i još nije prohodao. Ipak, Dragan ne gubi nadu da će jednog dana, kao i sva druga deca, trčati dvorištem.

Sve u životu podredio je Markovom ozdravljenju i nije mu bilo teško da ga nekoliko meseci i po dva puta dnevno na rukama nosi do bolnice u Čačku na rehabilitaciju zato što nije imao novca za autobus i taksi. Baš kao ni da ga presvlači, hrani, kupa i uspavljuje. Ipak, u avgustu su mu čačanski lekari otvoreno rekli da su oni uradili sve što su mogli i uputili ga u bolnicu u Beogradu, gde je Marko primljen istog dana. Do kada će tamo ostati, još se ne zna.

Ovaj otac među sugrađanima u Čačku uživa veliko poštovanje zbog svega što čini za svog sina Marka i što mu ništa nije teško, ali već odavno, uporedo s borbom za zdravlje svog jedinca, muku muči s novcem neophodnim za lečenje deteta. Iako je vozač po struci, ne može da radi, jer mora da brine o sinčiću Marku.

Samim tim, veliku muku mu predstavlja to kako da iz Čačka dođe do prestonice svakog drugog dana, što predstavlja ogroman udarac na i ovako preskroman budžet. Razumevši tu muku, otuda i pomoć naše redovne čitateljke izdaleka na putu ka samohranom ocu Draganu.

Donacija na putu

Čim donacija plemenite Ljubice Tintor iz Melburna od 200 dolara stigne u ruke Dragana Obrenića, to ćemo zabeležiti slikom i rečju sve što u znak zahvalnosti bude poručio svojoj dobročiniteljki izdaleka, kao i to na šta će donaciju utrošiti.

Kako pomoći

Da bi nekako stigao do Beograda, Dragan često stopira, a neki ljudi mu ništa ne naplate za vožnju, znajući u kakvoj je situaciji. Sve to čini kako bi uštedeo novac za ono što je Marku potrebno (pelene, odeću, hranu), ili da sačuva novac za sledeći odlazak. Marka u bolnici lepo gledaju, leče, ali se još uvek ne izjašnjavaju o ishodu lečenja, jer je, kažu, kratko u bolnici. Plemeniti čitaoci "Vesti", koji mogu i žele da pomognu požrtvovanom ocu Draganu Obreniću iz Čačka, mogu da mu se jave putem telefona na broj: 00381 64 361 49 77 kako bi se dogovorili oko načina slanja i dostave pomoći. Naravno, kao i uvek, na usluzi je i Redakcija "Vesti" svima koji žele da pomognu tešku borbu samohranog oca Dragana Obrenića za ozdravljenje njegovog sinčića Marka.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

2024 © - Vesti online