Ponedeljak 05.11.2018.
21:10
R. Lukić - Vesti

Dean najbolji mladi menadžer

R. Lukić
Lav u nauci: Dean Ćirić s nagradom

Ćiriću je nagradu doneo njegov trodimenzionalni štampač Fabmaker 3D, i uspešan poslovni moto 3D štampač za školu i obuku, kojim se 2015. godine osamostalio i počeo proizvodnju.

Ćirićev trodimenzionalni štampač praktičnim tehničkim rešenjima, udžbenikom i pristupačnom cenom (5.000 evra) je u Nemačkoj za samo tri godine osvojio više od stotinu škola i fakulteta, a kao naš nagrađeni zemljak uskoro će krenuti u osvajanje i školskih učionica u Srbiji.

Na svečanosti na kojoj je prisustvovalo više istaknutih ličnosti iz privrede, politike i obrazovanja, Deanu je nagradu uručio Gerold Lepa direktor Budućnosti Braunšvajga i načelnik za privredu grada Braunšvajga.

- Ćirić je na putu do uspeha savladao mnoge prepreke. Upornost je pobedila, a ovaj put je i nagrađena - naglasio je Mark Knakštedt predsednik Saveta za firme Pokrajinske štedionice.

- Iduće godine idemo na tehničke sajmove u Beograd i Novi Sad, a osnovna namera nam je da predstavimo prednosti našeg štampača i da se uključimo u program Digitalna Srbija - rekao je za "Vesti" Ćirić, naglašavajući svoju izuzetnu želju da doprinese digitalizaciji Srbije.

Matičar pogrešio

Dean Ćirić rođen je 1986. u Volfenbitelu kod Braunšvajga. Greškom nemačkog matičara njegovo ime nije upisao Dejan, kako su roditelji želeli. U Braunšvajgu je završio ekonomsku školu, a u Getingenu je diplomirao ekonomiju. Pre tri godine osnovao je firmu za usavršavanje i proizvodnju trodimenzionalnih štampača Fabmaker. Njegov otac Ljubiša poreklom je iz Mačvanskog Prnjavora, a majka Božica je iz Republike Srpske. U Nemačkoj su od 1971. godine. Dean je oženjen i ima ćerkicu Avianu- Teodoru. Deanova sestra Tanja advokat je u Bremenu.

Prednosti

Na tržištu ima dovoljno 3D štampača po ceni od 20.000 do milion evra, ali ih je malo po ceni od pet do 20.000 evra, a Ćirićev štampač, košta manje od 5.000 evra.

Osim toga, kako ističu stručnjaci, Fabmaker 3D, ima bolju rezoluciju, veći prostor (25x25x25) i prigodan udžbenik koji je Ćirić pripremio zajedno s Petrom Fasterman, poznatom autorkom iz branše za digitalizaciju.

2024 © - Vesti online