Ponedeljak 05.11.2018.
12:41
Vestionline

Vodopadi iz pećine

youtube.com/etno selo Gostoljublje
 

Tada su kaptirana, a voda odvedena u vodovod u Kosjeriću. Uprkos tome, Taorska vrela i dalje deluju moćno i čarobno, tvrde oni koji su uspeli da dođu do njih. Glavno vrelo izvire iz pećine, dok je izvorišna zona puna malih izvora.

Voda se i danas ovde preliva iz otvora pećine preko kamenja i mnoštvom slapova stvara utisak kao da je reč o vodopadu neke daleke, egzotične zemlje. Vrela se ulivaju u reku Skrapež čije je izvorište ispod Povlena, jedne od najpoznatijih planina valjevskog kraja. U ovom kraju nalazilo se čak 12 vodenica. Do danas ih je opstalo tek nekoliko. I na Taorskim stenama je stajao grad čiji su moćni zidovi još vidljivi, a današnje selo Donji Taor bilo je mnogo veće naselje, o čemu svedoče ostaci ranovizantijske crkve.

Tajanstveno ime

Poreklo reči taor koja označava planinski vrh, selo pod njom, obavijeno je tajnom. Dok neki istraživači smatraju da je to keltska reč, drugi navode da je ovuda vodio put širenja hrišćanstva iz primorja i da je vrh dobio ime po gori Tavor u Svetoj zemlji, gde se odigralo Preobraženje Gospodnje. Ime Povlena povezivano je sa latinskom rečju paulinum, koja bi trebalo da označava planinu Svetog Pavla.

2024 © - Vesti online