Ponedeljak 05.11.2018.
08:42
Tanjug, Vestionline

Dačić: Zapad traži da ne iritiramo Albance

Epa/ EPA-EFE
Ivica Dačić

- Albanska strana se žalila zapadnjacima na mene, a Zapad traži da prestanemo sa tim jer to iritira Albance, i, kao , šteti dijalogu , dok su njihova lobiranja za nova priznavanja i članstva u međunarodnim organizacijama u redu - kaže Dačić za "Novosti".

Govoreći o odluci Grenade, koja je povukla priznanje, on kaže da je to još jedan veliki rezultat, ne samo u osporavanju kosovske nezavisnosti, već u shvatanju tog problema da se on može rešiti samo dijalogom, a ne, kako to Kosovo smatra, da je stvar već rešena.

- I prilikom glasanja za njihovo članstvo u Interpolu videće se da ta stvar nije rešena i da je lažna lista Prištine o broju država koje su priznale Kosovo. Pošto, navodno, imaju toliki broj država, onda se može očekivati da će biti primljeni u Interpol, a ja mogu da garantujem da se to neće desiti - kaže Dačić.

Povodom komentara iz Prištine da povlačenje priznanja Kosova od Grenade i Komonvelta Dominika nisu tačne informacije, Dačić odgovara:

"Ako Kosovo stvarno misli da lažem, neka pogleda ko će glasati za njih."

Uprkos pritiscima sa Zapada, namera Beograda ostaje da broj priznavanja tzv. Kosova padne ispod što do kraja godine, i posle poteza Grenade, taj cilj nije nedostižan, piše list.

Posle devet poništenih odluka za godinu dana Kosovo trenutno priznaju 102 zemlje.

2020 © - Vesti online