Nedelja 04.11.2018.
21:56
Tanjug, Vestionline

Kecmanović: Komšić govori iz tipično bošnjačke perspektive

youtube.com
Željko Komšić

- Nije problem za BiH to što Srbija i Hrvatska ne poštuju granice na Drini, Uni i Savi, nego što ih Srbi i Hrvati u Republici Srpskoj i ''Herceg-Bosni'' ne prepoznaju i teško prihvataju - rekao je Kecmanović Tanjugu.

Kecmanović naglašava da se u nacionalnom, verskom, kulturnom, političkom pa i ekonomskom smislu, oni više identifikuju sa Srbijom i Hrvatskom nego sa BiH.

- Emocionalno-psihološki svoju prijestonicu oni vide u Banjaluci i Grudama koliko i u Beogradu i Zagrebu, ali nikakako u Sarajevu koje doživljavaju kao muslimanski grad, što po nacionalno-verskom sastavu stanovništva i mnogo čemu drugom i jeste. To nije ništa novo. Tako je, manje ili više, bilo i pre Prvog i Drugog svetskog rata i prije građanskog rata u BiH, a tako je i danas - smatra Kecmanović.

Prema njegovim rečima, Bošnjaci to teško razumeju i priznaju, a Komšić govori iz tipično bošnjačke iliti sarajevske perspektive i potvrđuje da ga, iako je Hrvat, u Predsedništvo BiH nisu izabrali Hrvati. 


- Hrvati u zapadnoj Hercegovini svi imaju državljanstva Hrvatske, domovnice i putovnice, zastupnike u Saboru, gledaju HTV, čitaju Jutarnji list, leče se u Zagrebu, koriste kune u trgovini. Simetrična situacija vlada i na granici na Drini - kazao je Kecmanović.

Komšić u tome, ističe Kecmanović, baš ništa ne može promijeniti sem da se svojom politički deplasiranom izjavom dopadne svojim glasačima.

Izabrani hrvatski član Predsedništva BiH, Željko Komšić, poručio je danas Beogradu da je granica sa Srbijom na Drini i da to treba poštovati, jer u suprotnom, kaže, biće problema.

U intervjuu za Telegraf.rs, Komšić kaže da će sa pozicije na koju je izabran u punoj meri biti posvećen da odnosi sa Srbijom i Hrvatskom budu dobri i prijateljski, ali i da u Beogradu i Zagrebu treba da se zna da je granica na Drini, Savi, Uni.

2024 © - Vesti online