Subota 03.11.2018.
20:14
b92.net, Vestionline

Poteći će crno zlato iz komšiluka - stižu Norvežani

commons.wikimedia.org
Ulcinj

Poteći će crno zlato iz crnogorskog dela Jadrana! U to su uvereni u Vladi Crne Gore, a optimizam je dodatno unela izjava ministarke ekonomije Dragice Sekulić koja veruje da će se u crnogorskom podmorju pronaći nafta, jer sva dosadašnja istraživanja to pokazuju.

Upravo se ovih dana očekuje da u barsku luku uplove tri broda poznate norveške kompanije "Šeravoter" koji će otpočeti 3D seizmička istraživanja nafte i gasa u podmorju, saopšteno je iz Uprave za ugljovodonike, dok će "Polar empres", obaviti snimanje, a druga dva će u ovim istraživačkim aktivnosti davati logističku podršku. 

Projekat će trajati 45 dana, a poslom koji je poveren italijansko-ruskom konzorcijumu "Eni-Novatek" biće obuhvaćena površina od 1.200 kvadratnih kilometara u blizini Ulcinja. Od ukupno 20 bušotina koje su do sada postavljene, čak 16 ih je bilo instalirano između 1949. i 1966. godine. 

U Ministarstvu ekonomije je rečeno da do sada ništa nije istraženo u tolikoj meri da bi sa sigurnošću mogli da kažu kolike su količine nafte i gasa tamo nalaze. Iz Uprave za ugljovodonike poručuju da je krajnji cilj istraživanja precizno definisanje lokacije istražene bušotine, čije bušenje će početi krajem iduće ili početkom 2020. godine. 

"Iako nam dosadašnje analize daju povod za optimizam, moramo sačekati sa konkretnim rezultatima, koje će nam dati istražne bušotine, da li postoje komercijalne rezerve ugljovodonika", saopštili su iz Uprave.

2024 © - Vesti online