Subota 03.11.2018.
18:33
b92.net, Vestionline

Misterija u Japanu - ostrvo je nestalo?

Facebook/Awesome Nature
Foto: Ilustracija

Ostrvo su najverovatnije potopili talasi, međutim, ne postoji nikakav dokaz za to niti se zna kada se to dogodilo. Službenik obalske straže kaže da "nije nemoguće da mala ostrva oštete vremenski uslovi".

Ovo ostrvce smešteno u Ohotskom moru locirano je na oko 500 metara od severnog japanskog ostrva Hokaido. U blizini se nalaze i Kurilska ostrva, za koja Japan tvrdi da su njegova severna teritorija, što državu dovodi do spora sa Rusijom s obzirom na to da su Kurilska ostrva posle raspada SSSR-a pripojena Rusiji. 

Esanbe je jedno od 158 ostrva kojima su japanski zvaničnici 2014. godine dali ime čime su ih obeležili kao granicu svoje teritorije. Navodno je ovo bio pokušaj da se razjasni teritorijalni domet zemlje i njena ekskluzivna ekonomska zona. Prema međunarodnom pravu, ostrva mogu dobiti ime samo ako se nalaze iznad linije vode. 

Ostrvo je poslednji put izmereno 1987. godine kada je utvrđeno da se nalazi 1,4 metra iznad vode. Izveštaja nakon ovog nije bilo. Njegov nestanak primetio je pisac Hiroši Šimicu, koji je otputovao u to područje kada je radio na svojoj knjizi o japanskim "skrivenim" ostrvima. 

Obalska straža će utvrditi da li je ostrvo potpuno nestalo. Ako je tako, japanske teritorijalne vode će se neznatno smanjiti. 

Zbog zemljotresa i promenljivih vremenskih uslova, teritorijalne vode Japana često se menjaju. Na primer, 2015. godine 300 metara odlepljenog zemljišta izašlo je iz mora i zalepilo se za obalu ostrva Hokaido.

2024 © - Vesti online