Nedelja 04.11.2018.
01:30
b92.net

Prvi put na kruzeru? Evo šta treba da znate

Vesti
Foto: Ilustracija

Zato, ukoliko planirate ovako putovanje obratite pažnju na sve detalje - brod, kabinu, odeću…

Izaberite pravo krstarenje 

Umesto da provodete dane istražujući krstarenja i planove putovanja, pronađite turističkog agenta koji se specijalizovao za krstarenje i, što je važnije, zapravo radi mnoga od njih. Svako krstarenje i brod imaju svoju "ličnost", a specijalista za krstarenje može da vam pomogne da pronađete ono koje je najbolje za vas. 

Iako su Karibi, Aljaska i Mediteran najpopularnije destinacije, dobar agent može da vam pronađe krstarenje na udaljenom indonežanskom ostrvu, ako je to ono što vam se više sviđa. Postoje krstarenja prilagođena za pojedince, parove, porodice sa decom, starije osobe, avanturiste… 

Različiti brodovi nude i različite sadržaje vodene tobogane, kuhinje u kojima sami kuvate, ili nude usluge batlera. Neki brodovi su kompaktni, imaju do 125 putnika, dok ima onih ogromnih koji mogu da prime i do 5.500 putnika, piše Nzherald. 

Sve ima svoje prednosti, pa tako, na primer, brodovi sa više sadržaja i restorana održavaju zabavu do sitnih sati. Mali brodovi (manje od 500 putnika) mogu zato da dođu do luka kojima veliki ne mogu da pristupe. 

Svakako, bez obzira na brod i odredište, obavezno kupite putničko osiguranje koje vas štiti ako se ozbiljno razbolite, povredite ili izgubite prtljag. 

Izaberite pravu kabinu 

Izbor kabine je obično jednostavan: unutrašnjost (bez pogleda), spoljašnjost (pogled na more sa prozorom ili otvorima), balkon (spoljna soba sa privatnim balkonom) i apartman (veća kabina često sa odvojenim prostorom za dnevni boravak i spavanje i privatnim balkonom). 

Međutim, raspitajte se i gde vam se nalazi soba, kako se ne biste našli ispod noćnog kluba ili neke druge bučne prostorije. Najbolje je da rezervišete kabinu srednje veličine. Tada ćete najmanje osećati ljuljanje broda. 

Pazite kako se pakujete 

Niko ne brine ako nosite istu odeću više puta. Pakujte odeću koja može da se lako opere i brzo osuši. Ponesite i jedan džemper, jer čak i kada je lepo vreme na brodovima može da bude hladno. Ponesite i dva para cipela – jedan udoban par u kojem možete dugo da šetete i jedan lepši za izlaske. Ponesite i japanke. 

Na nekim krstarenjima se i dalje organizuju svečane večere, ali daleko od toga da vam treba odelo. Ponesite pantalone i kravatu, a ženama je dovoljna koktel haljina. 

Većina brodova nudi besplatne perionice u kojima možete operete garderobu i da je ispeglate. Odeću je najbolje da perete ili pre doručka, veoma kasno, ili tokom sredine dana, ako niste otišli na neki organizovani izlet. 

Odlaganje stvari 

Prazne kofere čuvajte ispod kreveta, ali ne postoji pravilo da moraju da budu prazni. Neka vam posluže za odlaganje onoga što ne nosite često ili kupljene suvenire. 

Pročitajte šta je u program za sledeći dan pre nego što odete u krevet. Zabeležite ono što želite da uradite i nosite raspored s vama. 

Tarife vašeg mobilnog telefona se ne primenjuju na moru. Isključite telefon ili ga stavite u režim aviona kako biste izbegli skupe troškove rominga. 

Brodovi nude WiFi, ali mogu da budu skupi i spori.

Jedite (i pijte) dobro 

Jedna nedvosmislena činjenica: nećete gladovati tokom krstarenja. Da biste izbegli liniju za doručak, preskočite je i idite u glavnu trpezariju. Retko je tamo gužva, naručite iz menija i osećate se kao da ste se častili. 

Dobro izračunajte koliko će vas koštati paket "sve što možete da popijete" (all-yoz-can-drink). Oni mogu da koštaju i do 70 dolara po osobi, dnevno, na šta se dodaje još 15 do 18 odsto obaveznog bakšiša. Možda ćete morati da naručite i do 10 koktela dnevno da vam se ova računica isplati. 

Upravljajte svojim novcem 

Ukoliko nemate paket "all-inclusive", vodite računa kako trošite novac, da vam se ne desi da ostanete bez novca pre kraja putaovanja. 

Većina brodova automatski dodaje na vaš završni račun - između 12 i 20 dolara po osobi, dnevno za bakšiš. Taj novac se deli među osobljem koje radi u trpezariji, kabinama i ostalima. 

Idite na izlete 

Obavezno obiđite mesta na kojima se brod usidri, bilo da idete organizovano ili da sami istražujete to mesto.

Tekst preuzet sa sajta 92putovanja

2024 © - Vesti online