Subota 03.11.2018.
11:19
Vestionline

Infantino pomogao PSŽ i Sitiju da "izigraju" finansijski fer-plej?

EPA/YURI KOCHETKOV
Đani Infantino, na otvaranju ovogodišnjeg SP u Rusiji

Predsednik FIFA Đani Infantino se spominje u izveštajima uz nekadašnjeg predsednika UEFA Mišela Platinija i čak bivšeg predsednika Francuske Nikole Sarkozija.

Der Špigl se poziva na dokumente Football leaksa i javlja da je čovek izabran 2016. sa ciljem da očisti FIFA, radio suprotno.

- Ako Infantino odlučuje između nečega što je dobro za njega ili njegovu moć, ili za FIFA i njenu reputaciju, odlučiće se za moć, bez obzira na posledice po organizaciju. To je barem na osnovu svedočenja čoveka koji Infantina poznaje dovoljno dugo da kaže 'ne citirajte me po imenu'. Infantino vidi sve crno ili belo, ili ste prijatelj ili niste. Svako ko ne uradi kako kaže mora da ide - piše Der Špigl.

U tadašnjem pravilniku finansijskog fer-pleja pisalo je da klubovi od 2011. do 2013. godine mogu najviše 45 miliona evra da budu u minusu i maksimum 30 u dve godine koje su sledile. Siti je imao 188, a PSŽ čak 218 miliona evra.

Bilo je i sklapanja tajnih dogovora sa Sitijem i PSŽ tokom 2014. dok je sadašnji predsednik FIFA bio generalni sekretar UEFA. Ti dogovori su dozvoljavali dvema klubovima da zaobilaze finansijski fer-plej i igraju evropska takmičenja.

Infantino je u čitavoj priči, navodi se dalje, osiguravao da PSŽ i Siti ne budu ozbiljnije kažnjeni, tako što je predlagao kompromise i poturao im poverljive materijale. Sarkozi je igrao ulogu kod preuzimanja PSŽ, a priča je da je rekao Platiniju da Kataru dodeli Svetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine.

Izveštaj piše i o formiranju Euro superlige koju je nameravalo da pokrene nekoliko elitnih evropskih klubova, a Der Špigl tvrdi da će još informacija biti objavljeno u narednim nedeljama.

2024 © - Vesti online