Nedelja 04.11.2018.
05:30
blic.rs, Vestionline

Spoj belog luka i meda štiti vas od virusa i bakterija

pixabay.com
 

Naime, beli luk je savršen dodatak mnogim jelima, ali pruža i niz zdravstvenih prednosti zahvaljujući svojim snažnim antioksidativnim svojstvima. Med ima bogat ukus, a vitamini i minerali koje sadrži prirodni med pomažu u smanjenju nivoa holesterola.

Beli luk štiti od prehlade

Beli luk sadrži spoj poznat kao alicin, za koji se smatra da pomaže u smanjenju nivoa holesterola, sprečava zgrušavanje krvi, a pokazalo se da ima antikancerogena svojstva i antimikrobno delovanje. Ujedno, beli luk je niskokaloričan, ali sadrži visoko hranjive materije.

Ova biljka sadrži mangan, vitamin B6, vitamin C, selen i vlakna. Jedno istraživanje pokazalo je da svakodnevna konzumacija belog luka smanjuje broj prehlada za 63 odsto, dok ujedno smanjuje prosečno trajanje simptoma prehlade za 70 posto. 

Prirodni med sadrži preko 100 za organizam važnih sastojaka

S druge strane, prirodni med je pun antioksidansa, enzima i minerala, uključujući gvožđe, cink, kalijum, kalcijum, fosfor, magnezijum i selen. Takođe sadrži vitamin B6, tiamin, riboflavin i niacin i osigurava preko 100 za organizam važnih sastojaka.

Med ujedno zbog svoje lepljive konzistencije pomaže u smanjenju iritacije sluznice grla. Poboljšava sistem za varenje i uklanja slobodne radikale iz organizma, a time poboljšava funkciju imuniteta.

- Kombinacija meda i belog luka ubija bakterije, ima antiseptično i antivirusno delovanje, a med svojom slatkoćom neutrališe ljutinu belog luka. Med sa belim lukom treba uzimati jednom do dva puta dnevno i pri tome ne treba zalivati vodom ili samo progutati, već treba pustiti da se topi u ustima i da deluje zajedno sa pljuvačkom - rekla je nutricionista Milka Raičević i dodala da ukoliko konzumirate mesec dana med s belim lukom zaštitićete svoje telo od virusa i bakterija.

2024 © - Vesti online