Subota 03.11.2018.
11:54
Tanjug, Vestionline

Gutereš pozvao vlade da zaštite novinare

EPA/Made Nagi
Antonio Gutereš

On je u saopštenju objavljenom na sajtu UN povodom 2. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima, istakao da društvo u celini plaća cenu kada su novinari mete.

- Odajem počast novinarima koji svakodnevno rade svoj posao uprkos zastrašivanju i pretnjama. Njihov rad, i rad njihovih ubijenih kolega, podseća da istina nikad ne umire. Niti naša posvećenost osnovnom pravu na slobodu izražavanja - rekao je Guterseš.

On je podsetio da je u poslednjih 10 godina ubijeno više od 1.000 novinara dok su vršili svoj "neophodni posao", i da je devet od deset slučajeva nerešeno i niko nije odgovarao. 

Prema njegovim rečima, samo ove godine ubijeno je najmanje 88 novinara, a više hiljada je bilo napadnuto, zastrašivano, privođeno ili hapšeno zbog lažnih optužbi a bez odgovarajućeg procesa.

- Novinarke su često u većem riziku da budu meta ne samo zbog svog izveštavanja već i zbog pola, uključujući pretnje seksualnim nasiljem - rekao je Gutereš.

On je zaključio da izveštavanje nije zločin i istakao da se "zajedno mora ustaneti u odbranu novinara, istine i pravde".

2024 © - Vesti online