Subota 03.11.2018.
11:11
blic.rs, Vestionline

Kraj ljubavi Kima i Trampa?

Epa/ KEVIN LIM / THE STRAITS TIMES
Kim Džong Un i Donald Tramp (Foto: Arhiva)

Iako se u saopštenju severnokorejskog Ministarstva spoljnih poslova ne pominje pretnja o eventualnom prekidu aktuelnih pregovora oko nuklearnog programa sa SAD, ali Pjongjang optužuje Vašington da nije ispunio obaveze koje su preuzeli severnokorejski lider Kim Džong Un i američki predsednik Donald Tramp na samitu održanom u junu u Singapuru da će zajedno raditi na denukelarizaciji Korejskog poluostrva.

U saopštenju Ministarstva navodi se da bi ta zemlja mogla ponovo da uvede "pjongdžin politiku istovremenog napretka nuklearnih snaga i ekonomskog razvoja", ako SAD ne promene svoj stav.

"SAD smatraju da su njihove sankcije i pritisci doveli do denuklearizacije. Ne možemo da se ne smejemo na takvu glupu ideju. Poboljšanje odnosa i sankcije su nekompatibilne. Ako SAD nastave da se ponašaju arogantno bez naznaka da su promenile svoj stav i da ne shvataju naš ponovljeni zahtev, DPRK bi mogla da doda jednu stvar svojoj državnoj politici u naporima za ekonomski napredak, a kao rezultat toga ponovo bi mogla da se pojavi reč pjongdžin", navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, pjongdžin na korejskom znači dvostruki napredak.

Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je juče da planira da se tokom naredne sedmice sastane sa svojim severnokorejskim kolegom Kim Jong Čolom. On nije precizirao o mogućoj lokaciji i datumu sastanka.

- Preostalo je još dosta posla, ali uveren sam da ćemo zadržati ekonomski pritisak sve dok severnokorejski lider ne ispuni obećanje dato predsedniku Trampu - rekao je Pompeo.

2024 © - Vesti online