Subota 03.11.2018.
10:56 >> 12:12h
Vestionline, Tanjug

"Ne znam kako se Vučić oseća, ali ja sam razočarana"

Epa/Bogdan Cristel
Kolinda Grabar Kitarović nezadovoljna razgovorima sa Srbijom

- Ne znam kako se oseća gospodin (predsednik Srbije Aleksandar) Vučić, ali ja se lično osećam razočarano što nije postignut napredak u rešavanju pitanja nestalih osoba. Naši lični izaslanici, gospoda (Ivica) Vrkić i (Veran) Matić, posebno se trude. Nadam se da će njihovi napori uroditi plodom, ali za to je potrebna i saradnja institucija - rekla je Grabar Kitarović u intervjuu za štampano izdanje splitske "Slobodne Dalmacije".

Ona je kazala i da pre bilo kakve službene posete Srbiji želi "bitan napredak" u pronalaženju nestalih osoba jer joj je to pitanje veoma važno.

- Osećam duboku odgovornost prema njihovim porodicama, duboko saosećam s njima i, verujte mi, ponekad mi je neprijatno,kada razgovaram sa njima, zašto nismo postigli pomake. Učiniću doslovno sve što je u mojoj moći u pronalaženju nestalih - rekla je hrvatska predsednica.

Ona je kazala da pokušava da reši sva otvorena pitanja sa susednim državima, čak i ona koja nisu u njenoj nadležnosti.

- S tim ciljem, pozvala sam predsednika Vučića da poseti Hrvatsku, kako bismo krenuli u rešavanje otvorenih pitanja. Koliko god je kritika bilo, i koliko god je retorika u međuvremenu povremeno bivala bizarna, morate priznati da je nakon posete bilo i pomaka. I kad je reč o poziciji hrvatske zajednice u Srbiji, kao i srpske zajednice u Hrvatskoj - zaključila je Grabar Kitarovićeva.

Ona je rekla da će i ove godine otići u Vukovar na obeležavanje Dana sećanja na žrtve Vukovara 1991. godine i 21. godišnjice ulaska jedinica nekadašnje JNA u taj grad, da neće davati izjave i da će se ponovo pojaviti u "zengama".

- Neka ljudi govore, neka žrtve govore, a ja ću doći u tišini, u ''zengama'', što nije nikakva provokacija, već je to moje duboko poštovanje prema svim mladićima i devojkama, prema svim ljudima koji su braneći Vukovar odbranili Hrvatsku - rekla je Grabar Kitarovićeva.

Upitana da li joj smeta što su se mnogi tokom 73. zasedanja Generalne Skupštine UN bavili odećom koju je nosila, Grabar Kitarović kaže da nije ni sanjala da se tako nešto može dogoditi.

- Činjenica je da recimo lani, kad je premijer (Andrej) Plenković bio u UN, niko nije komentarisao ni njegovu frizuru, ni boju kravate, ni odelo. A u mojem slučaju se govori o estradizaciji... Da, volim da zapevam, i ne znam šta je loše u tome!? Neki su voleli da sviraju klavir. Svako ima svoje afinitete, ali zagledajte se u supstanciju, sadržaj, odrađeni posao, a ne u formu - rekla je ona.

Govoreći o Hrvatskoj, on je rekla da su neophodne odlučne reforme, makar i po cenu gubitka izbora i dodala da je neophodna strategija razvoja za koju se mora postići konsenzus svih političkih stranaka.

Ona je dodala i da je previše vremena izgubila baveći se "uglavnom problemima ''Agrokora''", kao i da se stekao utisak da su neke druge reformske mogućnosti pale u drugi plan, prenosi Hina.

Grabar Kitarovićeva rekla je i da veruje da će, ako se odluči da se ponovo kandiduje za predsednika Hrvatske, imati podršku HDZ-a.
 

2024 © - Vesti online