Subota 03.11.2018.
09:22
Tanjug, Vestionline

Tužilaštvo BiH želi kažnjavanje Orića i Muhića

haler.blogger.ba
 

Tužilac Miroslav Janjić ocenio je na obnovljenom suđenju da odbrane ničim nisu osporile dokaze Tužilaštva da su Orić i Muhić 1992. godine ubili trojicu srpskih zarobljenika u selima Zalazje i Kunjerac u opštini Srebrenica i Lolići u opštini Bratunac, javila je Fena. 

Janjić je primetio da je prvostepena presuda Oriću i Muhiću jedna od retkih oslobađajućih presuda u kojima se Veće nije osvrnulo ni na jednog svedoka odbrane. 

Tužilac je podsetio i na iskaze drugih svedoka koji su imali direktnih ili indirektnih saznanja o ubistivima. 

Tužilaštvo je pre završnih reči dostavilo preciziranu optužnicu, u kojoj se glavna izmena odnosi na način ubistva u Zalazju, te se navodi da je Orić, osim nožem i udarcima, i pucao na ratnog zarobljenika. 

Suđenje Oriću i Muhiću obnovljeno je nakon ukidanja oslobađajuće presude pošto je Apelacioni savet Suda BiH 8. juna, zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, ukinuo prvostepenu oslobađajuću presudu Oriću i Muhiću i odredilo ponovni pretres.

Iznošenje završnih reči tužioca Miroslava Janjića, koje je bilo najavljeno za 19. oktobar, bilo je odloženo zbog bolesti drugooptuženog Muhića.

Orić i Muhić optuženi su da su u mestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili trojicu zarobljenih Srba - Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića, prenosi RTRS.

2024 © - Vesti online