Petak 02.11.2018.
15:20
O. Đoković - Vesti

Oro se vilo do Zlatibora

O.Đoković
Razigrani domaćini: Prvi ansambl Ora i predsednik Nikola, kao bubnjar

I vilo se uzduž i popreko u sali "Maks Žakob", gde je bilo mesta za mlade i nešto starije, ali i roditelje tih odraslih, pa su se sve generacije ravnomerno pomešale. Taj lepi skup i veselo druženje održano je uz podršku Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Srbije, a iz matice su u goste došli članovi KUD Zlatibor iz Čajetine, varošice sa Zlatibora. Uz domaćine priredbe dočekali su ih i folkloraši KUD-ova "Abrašević", Izvor i Mladost (svi Pariz), "Sveti Nikola" (Pjerfit) i grčke grupe Partenon.

Oko 450 gledalaca uživalo je u nastupima razigranih folkloraša, različitim koreografijama. Sve u svemu - super veče za nostalgične dijasporce.

Pred oproštaj: Članovi Ora i gosti iz Čajetine

Sva dešavanja najavljivala je voditelj programa Gordana Tolić. Svaka najava bila je u znaku etno-radosti, nadigravale su se folklorne grupe, a u finišu večeri je publika pokazala svoje umeće i mora se istaći da nije bilo prisutnog koji se kolu nije priključio.

Orkestar Saše Busurca je po tradiciji neumoran, videlo se da im prija svirka bez pauze, a da nije došlo vreme rastanka (jedan sat posle ponoći), ostali bi oni i do sutrašnje večeri.
Supervizor večeri bio je Nikola Branković, osnivač i predsednik KUD Oro, ovakvu je besedu izgovorio:

Mlađane lepotice

- Nadam se da ste svi uživali, a i da ste se svi i ovaj put osvedočili koliko je srpska tradicija duboka i jedinstvena. Naša grupa, a i sve ostale ponašale su se profesionalno i zbog toga moram da im budem zahvalan. Ubeđen sam da je i publika osetila emocije koje su im igrači prenosili.

Zvezde u očima igrača

- Presrećna sam, jer je koncert bio predivan. Svi igrači su tokom nastupa imali zvezde u očima. Osećam se srećna i ponosna, jer smo se osvedočili u tradiciju srpske kulture iz više krajeva, a to ima retko ko u svetu - opisala je Gordana Petrović Đorđić, koja je došla da gleda unuku Juliju (5), inače najmlađu članicu ansambla Oro i toliko joj je aplaudirala da su obližnjima mogle da puknu bubne opne.

Novoosnovana pevačka grupa

Iskrena prijateljstva

Gosti iz Čajetine su pet dana bili smešteni kod članova Ora, a oni su im bili i vodiči u obilasku prelepog Pariza. Peli su se na Ajfelov toranj, vozili brodom po Seni, uživali u šetnji pored reke, obišli katedralu Notr Dam, muzej Luvr i kvart slikara Monmartr, "parili" oči u robnim kućama i prodavnicama, probali neki od francuskih ukusnih specijaliteta, a što je najvažnije, mnogo se družili i ispleli iskrena prijateljstva. A hoće li biti revanš-susreta?

- Hoće, ako nas pozovu na Zlatibor - sa osmehom zaključi predsednik Nikola Branković.

Pevačka grupa

Mladi ansambl Oro ubrzano napreduje i uspeo je da osvoji zlatnu medalju na ovogodišnjoj Evropskoj smotri srpskog folklora u Banjaluci, a za ovaj nastup uveli su i novinu: igrački program su oplemenili nastupom novoosnovane pevačke grupe.
 

2024 © - Vesti online