Subota 03.11.2018.
04:00
B. Miličić - Vesti

Operu pripremili u dve države

B. Miličić
Gudački orkestar Muzičke škole iz Valjeva

Značajno mesto u saradnji imaju mladi dva grada, pa svake godine grupa srednjoškolaca iz Valjeva provodi nedelju dana kod nemačkih domaćina u Pfafenhofenu.

- Prilikom jedne takve posete došlo je do ideje dvoje profesora iz ova dva grada da učenici srednjih škola zajedno pripreme operu "Didona i Enej". Suzana Radovanović Perić profesor muzike u Valjevu i dirigent Štefan Daubner i profesor muzike u Širen gimnaziji sa svojim učenicima prihvatili su se nimalo lakog zadatka. Pripreme, probe i odlasci u Valjevo i dolasci u Pfafenhofen trajali su dve godine. Rezultat je opera u kojoj glavnu ulogu imaju nemački i srpski srednjoškolci i koja je izazvala dosta pažnje u oba grada - kaže Bern Dušner.

Iz Valjeva je u ovom zajedničkom projektu učestvovao Gudački orkestar Feniks Muzičke škole sa 16 muzičara, a iz gimnazije u Pfafenhofenu glumačka ekipa i hor koji je pevao tokom izvođenja opere sa 25 učesnika.

U završnoj fazi priprema za premijerno izvođenje po jednu nedelju učesnici ovog projekta boravili su u Valjevu i Pfafenhofenu. Da je reč o ozbiljnom projektu svedoči i činjenica da su učenike i njihove profesore primili i čelnici Valjeva i Pfafenhofena, ali i u Državnoj kancelariji vlade Bavarske u Minhenu. Medijski je ovaj događaj u oba grada propraćen na odgovarajući način, a i gradonačelnici Pfafenhofena i Valjeva prisustvovali su izvođenju opere u svojim sredinama.
Posle svega, Bernd Dušner ne krije zadovoljstvo, a prema njegovim rečima, prava je šteta što je izvođenje opere u Minhenu u sali Pravoslavnog kulturnog centra pratilo malo posetilaca.
 

B. Miličić
Scena iz opere "Didona i Enej"


 

2024 © - Vesti online