Petak 02.11.2018.
18:15
Ž. Marković - Vesti

Domaćin ne sedi dok ima gostiju

Ž. Marković
Slavski običaj: Sv. Luka u domu porodice Vidović

Među onima koji su slavili su i porodice Vidović iz Regenzdorfa, Živanović iz Šmerikona, Kolarević iz Ciriha.

- U Švajcarskoj sam od avgusta 1985. godine, a što se tiče krsne slave, moj otac je, dok je bio živ, slavio u Koprivni i za slavu sam svaki put išao kući. Tako je bilo do pre pet godina, a kada je otaca preminuo od tada slavimo redovno svake godine ovde u Švajcarskoj. Ovde su mi deca, prijatelji i lakše mi je da ovde slavim. Nadam se da će i naša deca preuzeti slavu i nastaviti naše stare običaje. Ja ih i dan-danas puštujem, kad se upali slavska sveća, domaćin ne seda više za sto i služi goste, dok god ne ode i zadnji gost sa slave. To je poštovanje prema gostima i zaštitniku naše kuće. Kod nas u Koprivni se sveća pali u 12.00sati, ručak se postavi oko sat vremena kasnije, ali ovde u Švajcarskoj gosti dolaze u smenama, jer je radni dan - priča nam domaćin slave Slavko Vidović rodom iz Koprivne sa Trebave.

On je na dan slave odneo slavski kolač na osveštanje u našu pravoslavnu crkvu u Cirihu.

- Tako je i moj otac išao da osvešta slavski kolač u crkvu u Koprivni. Do sada je bila mrsna slava, ali danas pošto je sreda, spremali smo posnu slavu uz posne sarme, pasulj i ribu - dodaje Slavko, koji u Regenzdorfu živi sa suprugom Novkom i decom Draganom i Lazarom.

Ž. Marković
Slava u domu porodice Kolarević u Aranđelovcu

Kod sina u Aranđelovac

Familija Kolarević iz Ciriha na čelu sa domaćinom kuće Mićom je krsnu slavu slavila sa rodbinom i prijateljima u rodnom Aranđelovcu.

- Svake godine tradicionalno slavim u Srbiji jer mi jedan sin živi u Aranđelovcu, a drugi u Švajcarskoj. Slavu slavimo dva dana. Danas smo imali 32 gosta, a sutra oko 20 - javio nam se iz Aranđelovca domaćin slave Mića Kolarević Kole.
 

2024 © - Vesti online