Petak 02.11.2018.
12:34
J. Arsenović - Vesti

Bećković: Važi li zabrana i za mene mrtvog?

www.mc.rs
Matija Bećković

"Prelazak državne granice, osim Matiji, uskraćen je i istoričarima Čedomiru Antiću i Aleksandru Rakoviću, kao i srpskom političaru i pravniku Dejanu Miroviću", saopšteno je podgoričkom "Danu" iz Granične policije.

- Malo su me preduhitrili jer sam ja mislio da kad umrem, da živim u Crnoj Gori. Ne znam da li se to odnosi samo na živog ili na mrtvog - u svom stilu prokomentarisao je zabranu pesnik Matija Bećković.

Najpoznatiji Srbin iz Crne Gore, koji je samo sticajem okolnosti, kao sin oficira Kraljevine Jugoslavije, rođen u Senti dok su mu pradedovina i stvaralaštvo duboko ukorenjeni u crnogorskim krševima, priznaje da mu "sve zvuči neverovatno".

- Ne znam da li da čekam da tu odluku i zvanično dobijem - dodao je pesnik u izjavi za portal Fos Media u Crnoj Gori.

"Ja sam počastvovan", kaže u prvoj reakciji poznati istoričar i docent na Filozofskom fakultetu Čedomir Antić.

- Zemlja u kojoj vlast krši osnovna ljudska i građanska prava, u kojoj je srpski narod, koji čini trećinu stanovništva i više od polovine u kulturnom i identitetskom pogledu, nema svoja prava, koja maloletnog sina lidera najveće srpske parlamentarne stranke drži mesec dana u pritvoru bez optužnice, u kojoj caruju narko-karteli, u kojoj progone učenike i izbacuju profesore iz škola, u kojoj pod lažnim optužbama sude svim parlamentarnim vođama srpskih stranaka, ne može biti zemlja u kojoj su pesnici, naučnici i univerzitetski profesori dobrodošli - kaže Antić za "Vesti".

Istoričar Aleksandar Raković kaže da je sada potpuno jasno da je režim u Podgorici pripremao "klopku srpskim intelektualcima".

- I ovom zabranom su potvrdili da je reč o segradističkom društvu konvertitorskog karaktera. Potvrdili su reči patrijarha Irineja da su na putu da postanu nova NDH - zabranjuju slobodu kretanja, guše srpski da bi stvorili antisrpski identitet Crne Gore. Jedan opak režim po svom karakteru koji progoni srpsku naučnu misao, dok su im dobrodošli Haradinaj, Tači, Čeku - konstatuje Raković za "Vesti".

I dok Čedomir Antić kaže da je o zabrani saznao preko medija, njegov kolega Raković je nešto ranije raspolagao insajderskom informacijom, kada je jednom njegovom prijatelju čovek iz uprave crnogorske policije pokazao spisak i poručio da prenese ljudima sa spiska da ne rizikuju i ne dolaze u Crnu Goru.

- Režim u Podgorici je spisak nepoželjnih srpskih intelektualaca krio od javnosti, ali zahvaljujući pravdoljubivim ljudima u crnogorskoj policiji, kojih još uvek ima, spisak je isplivao. Ti ljudi su se postarali za našu bezbednost, jer kada vas stave u izolaciju na aerodromu nikada ne znate koliko će ona da potraje - do prvog sledećeg leta ili kada se njima ćefne - kaže Raković.

Kada je nedavno srpski patrijarh Irinej trebalo da doputuje u Crnu Goru pročula se priča da će mu biti zabranjen ulazak, ali je tada premijer Duško Marković demantovao da postoji spisak nepoželjnih Srba. Sada se kao glavni razlog zabrane navode ranije izjave nepoželjnih intelektualaca, koje su, po proceni tamošnjih bezbednosnih službi, "opasnost po sigurnost države".

Centralna proslava stogodišnjice Podgoričke skupštine i Dana ujedinjenja Crne Gore sa Srbijom i drugim južnoslovenskim narodima biće održana 1. decembra u Kripti Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, a ranije je bilo najavljeno da će na njoj govoriti akademik Bećković.

Srbi u Crnoj Gori ne odustaju od obeležavanja kraja Velikog rata sa naglaskom na ujedinjene Crne Gore sa Kraljevinom Srbijom, što režim u Podgorici posebno čini osetljivim i pokazuje se u punom represivnom antisrpskom svetlu.

Vučić: Uvode delikt mišljenja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je za Prvu televiziju da Crna Gora zabranom ulaska srpskih intelektualaca uvodi, ne verbalni, već delikt mišljenja.

- Razgovarao sam sa ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem i molio sam ga da razgovara sa kolegama u Crnoj Gori. Dobio je potvrdu za navedena četiri lica, ali ne znamo da li ima još lica - rekao je Vučić i dodao da Srbija još nije zvanično dobila akt o zabrani ulaska. Država Srbija mora da reaguje, ovo je nešto čime sam bio šokiran.

Izbegnute neprijatne scene

Aleksandar Raković je trebalo da otputuje 10. novembra u Crnu Goru, kako bi sutradan učestvovao na akademiji povodom oslobođenja Boke Kotorske i ujedinjenja sa Srbijom.

Matija Bećković je istim povodom trebalo da se nađe u Budvi 7. novembra tako da su objavom spiska o nepoželjnim osobama, izbegnute neprijatne scene njihovog zadržavanja na granici i na aerodromu.

2024 © - Vesti online