Petak 02.11.2018.
00:30
Vestionline, b92.net

Nije uvek pravo vreme: Kada zapravo treba da popijete šoljicu kafe

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Po nedavnoj anketi Rojtersa, više od 85 odsto ljudi u Americi redovno konzumira kofein, pa nije nimalo čudno da ih jutra asociraju na miris sveže kafe. Ali nutricionisti kažu da rano jutro možda i nije najbolje vreme za kafu ako želite da se osećate budnim i pribranim u ostatku dana. 

Kafa odmah nakon buđenja može da vas učini nervoznim i preaktivnim nedugo nakon što je popijete, ali i vrlo umornim svega nekoliko sati posle. 

Svakako treba ograničiti unos kafe odmah nakon što otvorite oči, tvrdi nutricionisti. Nakon buđenja organizam sam po sebi počne da proizvodi kortizol, hormon stresa koji nas razbuđuje. Ako tome dodate kofein, koji čini isto, toliko koritizola odjednom jednostavno može biti previše. 

Ako ne možete da zamislite svoj dan bez kafe, nutricionisti vam nude rešenje kako da vam postane zdrava opcija. 

Kad se nakon nekoliko sati takva dvostruka količina koritzola istroši, nastupa osećaj velikog umora. Zato se savetuje da se prva jutarnja kafa popije nekoliko sati nakon ustajanja. 

Popijte kafu kad vam telo proizvodi manje kortizola, tri do četiri sata nakon buđenja. 

Rekli bismo da je sredina prepodneva ili rano po podne najbolje vreme. Tada je količina kortizola najniža i tada je korist od kafe najveća. Ipak, ne slažu se svi s tom teorijom. Neki nutricionisti smatraju da je od vremena ispijanja kafe važnija njena količina. Svi ipak kažu da kafu ne treba piti kasno. Po jednoj studiji, kafa može poremetiti san i do šest sati posle, iako je vrhunac njenog učinka oko pola sata do sat nakon konzumacije.

2023 © - Vesti online