Četvrtak 01.11.2018.
20:53
sputniknews.com

Krajnji cinizam: Rusija odgovorila na Hantove pretnje Rusiji

FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC
Marija Zaharova

- Ovo je oštra retorika, ne mogu drugačije da kažem. Uopšte nam nije jasno na šta se misli kada London izjavljuje o želji da se Rusija vrati na pregovore. Rusija je poslala, konkretno, samo za slučaj u Solsberiju desetine dokumenata sa predlogom da se započne saradnja - rekla je Zaharova na redovnom brifingu.

Ona je istakla da je kao odgovor Rusija dobila „nulu“, pa su zbog toga Hantove izjave "izopačena retorika" i "krajnji cinizam".

- Nažalost, britanski zvaničnici i diplomatija u ovoj fazi su u većini slučajeva nekompatibilni - dodala je ona.

Britanski ministar spoljnih poslova Džeremi Hant izjavio je ranije da bi Velika Britanija želela da vrati Rusiju u "međunarodni sistem zasnovan na pravilima", ali je zapretio "vrlo visokom cenom" ako se njeno ponašanje ne promeni.

U britanskom gradu Solsberiju, 4. marta su otrovani bivši pukovnik Glavne operativne uprave Rusije (GRU) Sergej Skripalj, koji je radio za britanske obaveštajne službe, i njegova ćerka Julija, što je uzrokovalo veliki međunarodni skandal. Britanska strana tvrdi da je u trovanje Skripaljevih supstancom A-234 umešana Rusija, što Moskva kategorički negira.

Rusija je više puta predlagala zajedničku istragu o incidentu, ali je London ignorisao ovu inicijativu i odbio pristup žrtvama. Takođe, Ministarstvo spoljnih poslova Rusije uhvatilo je britansku premijerku Terezu Mej u laži. Ona je tvrdila da je otrov proizveden u Rusiji. Međutim, laboratorija Port Daun je to demantovala.

Kasnije je London objavio fotografije dvojice „osumnjičenih za trovanje Skripaljevih“, tvrdeći da su to dva agenta GRU, Aleksandar Petrov i Ruslan Boširov. Moskva je saopštila da ova imena "ništa ne govore" i ponovo pozvala Britaniju da pređe sa optužbi i manipulacije na saradnju. 

2024 © - Vesti online