Petak 02.11.2018.
00:25
D. Dekić - Vesti

Rešenje za Kosovo ni na vidiku

Tanjug
Aleksandar Vučić

- Pošto ne postoji niko ko bi znao bolje od mene koliko smo blizu ili daleko, kažem da smo veoma, veoma daleko, nažalost. Što se tiče brzine odlučivanja, voleo da sutra možemo da nađemo kompromisno rešenje, ali to neće biti slučaj. A da li se nekome iz geopolitičkog razloga žuri ili ne, to i ono što mislim, ne bih smeo javno da govorim i komentarišem. Nekakvo kompromisno rešenje, za koje smatram da je mnogo daleko, značilo bi mnogo za Srbiju, ali mi se čini da potezi i ovo što će se zbivati u novembru vode u suprotnom smeru - kazao je Vučić u intervjuu za Sputnjik.

Komentarišući mogućnost da 11. novembra u Parizu, dođe do ozbiljnijih razgovora o Kosovu, rekao da će se videti sa svetskim državnicima.

- Spreman sam, a još nemamo potvrdu toga, da razgovaram sa Hašimom Tačijem ako neko želi da organizuje taj susret i na marginama. Posrednik mora da bude EU jer smo ranije pristali na to pokroviteljstvo. To bi mogao, na primer, da bude i francuski predsednik. Ali, da će taj susret dovesti do rešenja, to nije moguće. To je toliko nerealno da prosto ne mogu ni da komentarišem - ocenio je predsednik Srbije.

Povodom medijskih navoda da je savetnik predsednika SAD Džon Bolton sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom dogovorio rešenje, a na Srbiji je da ga prihvati, uzvratio je da njegove informacije nisu takve.

EPA/Sergei Ilnitsky
Sergej Lavrov

- Dobio sam poruku Lavrova. Nije rekao da je Bolton bio nekorektan, ali je ponovio poziciju Rusije, koju je Putin izneo u razgovoru sa mnom - napomenuo je Vučić, potvrđujući da to znači da rešenja neće biti bez Srba.
 

Putinov orden bio bi mi čast

Tanjug
 

Nisam dobio nikakav orden od predsednika Rusije Vladimira Putina, razrešio je enigmu srpski predsednik. Ako bi dobio orden Svetog Aleksandra Nevskog, to će, kako je kazao, biti ogromna statisfakcija za sve što je do sada uradio.

- Taj orden je dobilo šestoro Srba, među kojima su kralj Aleksandar Karađorđević i Nikola Pašić i prošlo je 100 godina otkako je poslednji Srbin dobio to priznanje. Suviše sam mali za Karađorđevića i Pašića, pa je jasno koliko sam počastvovan takvom idejom - rekao je predsednik.



 

2024 © - Vesti online