Četvrtak 01.11.2018.
10:11
Đ. Barović - Vesti

Velika vojna vežba na Pešteru: 8.000 vojnika, 600 vozila i 24 letilice; Vojni sindikat: Politička predstava!

A. Čukić
Vojska Srbije (Foto: Arhiva)

"Vojna vežba "Vek pobednika", održava se povodom obeležavanja 100 godina od završetka Prvog svetskog rata. Na njoj će učestvovati oko 8.000 pripadnika Vojske Srbije sa oko 600 vozila i 24 vazduhoplova.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je za Tanjug da je "Vek pobednika" vežba koja treba da pokaže pravo stanje naše vojske Srbije i njenu punu sposobnost da zaštiti teritorijalni integritet i suverenitet zemlje, kao i da "odgovori na baš svaku pretnju". Vulin je kazao da je stanje tehnike odlično i da je najvažnije to što je moral svih pripadnika na najvišem nivou.

I novi načelnik Generalštaba, general Milan Mojsilović je obilazeći jedinice koje će učestvovati na vežbi istakao da se tamo izvode "planske aktivnosti", a da je moral vojnika "na veoma visokom nivou".

Međutim, Vojni sindikat Srbije tvrdi da je reč o "političkoj predstavi" koja ne odražava pravo stanje u sistemu odbrane.

"Svi vojnici znaju da se vojne vežbe organizuju kao kruna neke obuke. Ovde se postavlja pitanje 'koje obuke', jer i vrapci na grani znaju da se u vojsci sve drugo više radi od obuke, da za trimer mesečno potrošimo više goriva nego za tenk itd. Najpre je bilo reči o pripremama za paradu pa je to otkazano jer je posetu Srbiji otkazao i predsednik Putin, a umesto toga eto je vežba", ocenjuju u ovom sindikatu i tvrde da je reč o "najgrubljoj zloupotrebi Vojske Srbije i njenom uvlačenju u politička dešavanja".

"Čelni ljudi Ministarstva odbrane na čelu sa Vulinom žele da dobiju samo njima znane političke poene zloupotrebljavajući vlast i koristeći se vojskom u dnevno političke svrhe", tvrde u Vojnom sindikatu Srbije.

Pozivajući se na scenario vežbe u kome će svakog minuta biti "pokriven" dejstvom oružja ili oruđa, u ovom sindikatu tvrde da će se zbog toga na vežbi "van svih pravila i propisa" iskoristiti velika količina minsko-eksplozivnih sredstava i municije.

"Ono što sebi kao pitanje ovih dana postavljaju komandanti i komandiri vojnih jedinica je kako će ta količina MES i municije, da se opravda kroz dnevnike gađanja! Kada bi im došla materijalno-finansijska kontrola i pregledala dnevnike gađanja mogla bi sa pravom da pita 'šta ste vi radili i gde ste utrošili municiju'“, tvrde u Vojnom sindikatu Srbije i postavljaju pitanje opravdanosti ovakve vežbe u situaciji kada nema novca za isplate otpremnina i slično.

"Ova scenska predstava zvana "vežba" koštaće budžet preko 100 miliona dinara. Sve to u vreme štednje i kad nema novca za isplatu otpremnina, naknada za rođenje deteta, kad se umanjuju naknade za porodiljsko i trudničko bolovanje, kad nema novca u budžetu za regres i topli obrok i da ne nabrajamo više", tvdi ovaj sindikat.

2024 © - Vesti online