Sreda 31.10.2018.
22:52
Vestionline, Tanjug

Iran: Protest ambasadoru Danske zbog "nepromišljenih akcija"

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Iran je uložio "snažan protest" ambasadoru Deniju Ananu zbog "brzopletih, političkih i nepromišljenih akcija" u ovom slučaju, prenosi AP.

Do ovakvog razvoja događaja došlo je nakon što je danska obaveštajna agencija juče saopštila da je policijska operacija prošlog meseca, u kojoj je Kopenhagen nakratko bio odsečen od ostatka zemlje, organizovana zbog navodne iranske zavere s ciljem ubistva opozicionog aktiviste.

Danska agencija je navela da je osumnjičeni u tom slučaju, norveški građanin iranskog porekla, negirao bilo kakav prestup i da je zadržan u pritvoru do početka suđenja 8. novembra.

Iransko Ministarstvo spoljnih poslova snažno poriče da postoji navodni plan i tvrdnje o tome naziva delom neprijateljskih planova u svrhe ugrožavanja odnosa Irana i EU.

Danska je osudila Iran zbog navodne zavere i pozvala na konsultacije Anana, svog ambasadora u Teheranu.

Anan je Iran napustio danas, ubrzo nakon što ga je na razgovor pozvalo iransko Ministarstvo spoljnih poslova.

Norveška premijerka Erna Solberg rekla je da danske vlasti veoma ozbiljno shvataju situaciju u Danskoj.

U međuvremenu, američki sekretar Majk Pompeo je danas, u intervjuu za Foks nju, rekao da je Iran vodeći akter koji sprovodi pokušaje ubistava po Evropi.

"Takva vrsta ponašanja se mora zaustaviti, i mi smo ponudili našu podršku i napore kako bismo Evropljanima pomogli u sprečavanju pokušaje ubistava ovakvog tipa", zaključio je Pompeo.

2024 © - Vesti online